Фестивал ауторског филма од 26. новембра до 3. децембра

Фестивал ауторског филма (ФАФ) 27. пут ће бити одржан од 26. новембра до 3. децембра у Београду, делом и онлајн, и први пут у 10 градова Србије, кроз селекцију преко 80 филмова у 11 фестивалских целина.
д
Фото: Промо

Биће пројекција у Новом Саду (у биоскопу „Арена синеплекс“), Лесковцу, Нишу, Бору, Смедереву, Пожаревцу, Суботици, Лазаревцу, Јагодини и Бачкој Паланци.

Филм „Френч диспеч“ америчког редитеља и сценаристе Веса Андерсона отвориће ФАФ 26. новембра. Ово његово ново остварење представља посвету новинарству. Бил Мареј, Овен Вилсон, Бенисио дел Торо, Ејдријен Броди, Тилда Свинтон, Леа Сејду, Франсис Мекдорманд, Тимоти Шаламе, Елизабет Мос, Yефри Рајт и Матје Амалрик - нека су од имена која тумаче Андерсонове ликове и необичне новинаре у филму „Француска депеша“, који ће 2.децембра бити приказан и у Новом Саду.

Фестивал је ове године посвећен редитељу Горану Марковићу, коме ће бити уручена награда за животно дело, и биће уприличен разговор са њим, који ће 1. децембра у Дворани културног центра у Београду водити редитељ Срдан Голубовић, председник Савета ФАФ-а.

Публика ће у Међународном такмичарском програму моћи да погледа 12 остварења, међу њима и премијерно „Келте“ Милице Томовић. Ту су још и филмови: „107 мајки“ Петера Керекеша (Словачка, Украјина, Чешка), „Елегија ловора“ Душана Касалице из Црне Горе и Србије, „Ходочасници“ Лауринаса Бареиша (Литванија), словеначка драма „Инвентар“ Дарка Синка, „Коначна слобода“ Себастијана Мајзеа (Аустрија, Немачка), руско-француско-естонски „Гробница за Капетана Волконогова“ Наташе Меркулове, „Изван овог света“ Чена Гуана (Макао), „Одраз“ Валентина Васјановича из Украјине, руски „Опуштање песница“ Кире Коваленко, „Перје“ Омара Ел Зохарија (Француска, Египат, Грчка, Холандија) и „Велико кретање“ Кира Русоа (Боливија, Француска, Катар, Швајцарска).

Жири овогодишњег такмичарског програма чине француски редитељ, музичар и фотограф Зигфрид, наш редитељ и сценариста Бојан Вулетић и Шејла Камерић, визуелна уметница и редитељка из Сарајева. Гран-при „Александар Саша Петровић“, у новчаном износу од 5000 евра, освојиће најбољи филм из Међународног такмичарског програма, а ту су и остале награде у овој селекцији: за најбољи сценарио - „Гордан Михић“, и за најсинематичнију секвенцу - „Влада Петрић“, у част Славка Воркапића.

У селекцији „Храбри Балкан“, у избору Маше Сеничић, биће приказано 11 филмова. Један од њих ће однети награду за „најхрабрији“ филм. Жири „Храброг Балкана“ ове године чине Небојша Јовановић, Јелена Спаић и Иван Рамљак.

Стефан Иванчић, селектор Главног програма (и новог сегмента „Сирово“, посвећену жанровском филму), издваја неколико наслова из ове селекције ван конкуренције, у којој има осам остварења. Осим „Француске депеше“ на отварању, Главни програм обухвата и берлинског победника, филм „Баксузни секс или луда порнографија“ румунског режисера Радуа Жудеа, који ће бити приказан и у Новом Саду 2. децембра. Ту су и филмови: „Ахедино колено“ Надава Лапида, „Купе број 6“ Јухоа Куосманена, „Петров у грипу“ Кирила Серебреникова, „Повези ме“ Рјусукеа Хамагучија, и „Меморија“ Апичатпонга Вирасетакула. На затварању фестивала 3. децембра, као део ове селекције, биће представљена премијера дугометражног документарца „ЖЖЖ - Журнал о Желимиру Жилнику“ Јанка Баљка, уз присуство аутора филма и нашег чувеног редитеља.

Српску премијеру са ауторском екипом ће на 27. ФАФ-у имати, у програму специјалних пројекција, и најновији филм оскаровца Даниса Тановића  „Десет у пола“, у којем главну улогу има Бранко Ђурић Ђура. Филм је рађен у копродукцији Босне и Херцеговине и Турске, и отворио је последњи Сарајево филм фестивал. Новосађани ће такође имати прилику да га погледају 2.децембра. Остали програми су „Мрежа фестивала Јадранске регије“ (ФАФ удружен са фестивалима у Сарајеву, Загребу и Херцег Новом), „Омаж Жан Клод Каријер“, „Ретроспектива - Цео свет је позорница“, „Кинофондација“ и „Специјалне пројекције“.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести