Филм о Немањи: Моћни ратник и милосрдни човек

БЕОГРАД: На свечаности отварања споменика Стефану Немањи вечерас је приказан и наменски филм о великом жупану, његовом значају и градњи споменика, за који је основа текст Николаја Велимировића.
n
Фото: Youtube Printscreen

Стефан Немања морао је да гради и да брани у исто време до краја владавине, истакнуто је у филму, у коме је наратор био глумац Петар Божовић.

Половину живота Немања је провео борећи се за јединство народа и његову државу. Дарежљивост према сиротињи била је позната, моћни ратник своје земље и милосрдни човек, такав беше Немања, описано је у филму.

Аутор споменика, руски вајар Александар Рукавишњиков, описујући рад на споменику и његову симболику рекао је да је његово дело настало после много прочитаних књига о великом жупану. И како је рекао, "не можете да прикажете човека, а да да га нисте заволели".

Потпредседникм САНУ Љубомир Максимовић рекао је да је Немања поставио идејне основе за стварање модерне српске државе и независне цркве.

Професор Сима Аврамовић је поручио да Немањин споменик и српска државност изничу из ослабљене Византије, и из раздељеног штита ствара се нови амбијент.

Тај споменик је једна меморијална пјацета и оцу и сину и целој династији и српској дрзавности и духовности.

Та духовност се визулено везује за Немањину улицу, а Немања гледа према Храму посвећеном његовом сину, указао је Аврамовић.

Вајар Светомир Арсић Басара навео је да споменик није посвећен само Немањи већ српској историји и култури, и да је донео са собом и Студеницу и Хиландар.

Немања је зидао бројне цркве, а Студеница је краљица онога што је оставио. Игуман манастира Студеница архимандрит Тихон навео је да је Немања живео у тешким историјским приликама, а подучио наследнике да се снађу најбоље и да од свега што имају узму најбоље и направе најбоље.

Филм приказује и снимке градње споменика, као и снимке манастира Студеница.

О значају Немање говори и то, како је приказано на крају филма, колико је име Немања распрострањено у српском народу - мајка представља сина Немању, дечак најбољег друга Немању, сестра брата Немању, унук деду Немању...

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести