Филмови са Берлинала стижу на Фест

БЕОГРАД: Један од најпрестижнијих светских фестивала, 68. филмски фестивал у Берлину, биће 15. фебруара, а публика 46. Феста имаће ексклузивну прилику да међу првима у свету погледа нека од остварења која ће светску премијеру имати на предстојећем Берлиналу, саопштили су из организације фестивала. 
fest
Фото: Youtube Printscreen

Публика Берлинала такође ће имати прилику да погледа један српски класик „Кад будем мртав и бео“ Живојина Павловића, који је уврштен у селекцију „Форум“ и имаће чак три приказивања.     

С прошлогодишњег Берлинала стигли су нам филмови „Ана, љубави моја“, „Божија земља“, „Трагом костију“, „Фантастична жена“ и „Забава“, а у Фестовом програму нашла су се и три узбудљива остварења из Главне такмичарске селекције овогодишњег берлинског фестивала.

“Лице“ је нови филм пољске редитеље Малгоржате Шумовске, чији смо претходни филм Тело имали прилике да гледамо на 44. Фесту.   

У питању је прича о човеку који након тешке несреће на послу бива унакажен и постаје прва особа у земљи која добија трансплантацију лица. 

Његов живот се мења из корена, у медијима је слављен као јунак и мученик, али он више не може себе да препозна у огледалу. 

Овај филм кроз бритку фарсу преиспитује живот у провинцији али и стање савремене Пољске државе.

“Ева“ је адаптација романа британског писца Џејмс Хедли Чејса. 

Главни јунак је Бертранд, младић који је случајни сведок смрти славног писца и једини сведок постојања његовог последњег манускрипта. 

Бертранд одлучи да потпише текст својим именом и одмах бива проглашен за литерарног генија. 

Слава доноси и притисак да испостави своје следеће ремек дело, а Бертранду у раду помаже сусрет са мистериозном Евом, проститутком високе класе. 

Разговори с Евом га у почетку инспиришу, али ускоро његова опсесија овом женом почиње да измиче контроли. 

У улози Еве нашла се Изабел Ипер, Бертранда тумачи харизматични Гаспар Улије, а режију потписује Беноа Жано.

„Доватлов“ је биографски филм о руском писцу Сергеју Довлатову (1941-1990) и приказује четири дана његовог живота у Лењинграду током 1971. године- млади писац је одлучан да остане у земљи и води нормалан живот, иако су његови текстови редовно одбијани и цензурисани. 

Довлатов је 1979. емигрирао у Њујорк и временом постао један од највољенијих руских аутора, али тек након своје смрти и распада Совјетског савеза. 

Насловну улогу тумачи наш млади глумац Милан Марић, коме је ово прва главна улога на великом платну.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести