На Фесту 116 премијера и 10 филмских класика

БЕОГРАД: На 46. Фесту, од 23. фебруара до 4. марта, под слоганом "Приђи ближе", биће приказано 116 премијерних филмова и 10 филмских класика, а награду "Београдски побеник" за изузетан допринос филмској уметности понеће мађарски редитељ Иштван Сабо и српска глумица Неда Арнерић, рекао је данас уметнички директор фестивала Југослав Пантелић.
fest 2018, promo
Фото: Promo

"Београдски победник" за досадшње стваралаштво биће додељен руском редитељу Карену Ссахназареву и британском режисеру Роланду Џофију, открио је Пантелић на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.

Фестивал ће, како је раније најављено, отворити филм "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Мекдоне, а на затварању 4. марта, у ноћи доделе Оскара и београдских избора, биће приказано остварење "Лице" пољске редитељке Малгоржаде Шумовске, адут Берлинског филмског фестивала.
Међу најзначајнијим остварењима на Фесту су и "Облик воде" Гиљерма дел Тора, "Зови ме својим именом" Луке Гвадањина, "Фантомска нит" Пола Томаса Ендерсона, "Ниоткуда" Фатиха Акина, "Заиста ниси био овде" Лине Ремзи, "Верност" Михаела Роскама, "Ладy бирд" Грете Гериг, Корнел Мундруцо представиће "Јупитеров месец", а Роланд Џофи "Опроштај"...

Пантелић је издвојио и филм кинеског редитеља Чена Кајгеа "Легенда о конкубини", "Довиђења тамо горе" Албера Дупонтала, "Ле Редоутабле" Мишела Азанависијуса о Годару, "Ева" Беноа Жакоа - римејк истоименог филма из 1962. године, који са Берлинског филмског фестивала стиже на Фест.
У Главном такмичарском програму биће приказано 16 остварења из Мађарске, Данске, Ирана, Кине, Аргентине, Либана, Грчке, Хрватске, САД, Русије, Италије и Швајцарске, а о најбољима одлучиваће жири у саставу Милчо Манчевски, Јован Јовановић, Елма Татарагић, Мила Турајлић, Гордан Кичић.

Пантелић каже да је само један откупљен за дистрибуцију и препоручио је публици да искористи прилику и на Фесту погледа на пример либанско остварење "Увреда" Зијада Дуерија, затим филмове "Северна светлост" Марте Масарош, "Шармер" Милада Аламија, "Comic Sans" Невиа Марасовића, "Искушеник" Пола Ссредера, "Марвин" Ен Фонтејн, "Анђели носе бело" Вивијан Кју...

Национална селекција "Српски филм" обухватиће пет филмова, који ће премијерно бити приказани: "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, "Едерлези рисинг" Лазара Бодроже, "Хоризонти" Светислава Драгомировића, "Изгредници" Дејана Зечевића и "О бубицимана и херојима" Петра Пашића.
Награде ће доделити жири у саставу: Ален Синкауз, Милош Тимотијевић, Лордан Зафрановић, Катарина Радивојевић и Дамјан Козоле, а Пантелић је објаснио да су ове године одлуцили да уврсте искључиво филмове који нису имали дистрибуцију и додао да је између два Феста снимљено још филмова, али да тренутно нису доступни за српско тржиште.

Трећи такмичарски програм "Границе" обухватиће осам филмова, од тога два документарна, а селектор Младен Ђорђевић пажњу скреће на "Хитлеров Холивуд" који се бави немачком кинематографијом у време владавине нациста.
У "Thrillls&Kills" Ђорђевић најављује узбудљиве жанровске филмове попут хорора "Маус", чија се радња одвија у БиХ, затим "Mayhem" о вирусу који напада људе до новог трилера Гале Балубани "Новац".

Програм "Microwave" доноси три нискобуџетна филма, међу којима филм "12 гневних жена" Јелене Марковић.
 Према речима градске скеретарке за културу Ивоне Јевтић, Град Београд је ове године издвојио за Фест 30 милиона динара, а 116 филмова и 10 класика биће приказано у 15 програмских целина и седма дворана.

На питање новинара због чега се ове године програм Феста неће одвијати у бископу "Синеплекс", Пантелић је рекао да су Сава Центар и "Cinepleks" у ТЦ Ушће били конкуренција претходних година и да су овога пута одлучили да "Фест децентрализују" и по угледу на Берлински филмски фестивал који се одвија по читавом граду, пројекције организују у Установи културе "Влада Дивљан" општине Палилула и биоскопу "Cine Grand" у Раковици.

Продаја улазница почиње 3. фебруара.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести