КУЛТНИ ДИЗНИЈЕВИ ЛИКОВИ У ПОТПУНО НОВОМ ОБЛИКУ: Снежана без седам патуљака

Нова адаптација Дизнијевог анимираног филма из 1937. године „Снежана и седам патуљака” оставиће Снежану без своје светле пути, без принца али и без оригиналних патуљака Учe, Љуткa, Поспанкa, Срећкa, Стидљивкa, Кијавкa и Тупка. Премијерни приказ овог филма најављен је за наредну годину, а промене у њему довеле су до различитих критика од стране обожавалаца незаборавног Дизнијевог цртаћа, посебно што је Снежана само један у низу ликова који су претрпели велике промене.
Патуљци
Фото: Youtube Printscreen

Након појављивања фотографија са снимања нове адаптације филма, многи су остали збуњени изгледом нових патуљака али и самом Снежаном. Њена боја коже више није бела као снег, због чега је првобитно и добила име које носи, јер је сада глуми америчка певачица и глумица Рејчел Зеглер, чије је етничко порекло делом колумбијско. У предстојећем филму интересантно је да Снежана више неће имати ни принца, јер како сматра и главна глумица, није јој потребан. Рејчел Зеглер је у једном интервјуу изјавила: „Није више 1937. година... Она нећe више бити спасена од стране принца, а неће ни сањати о правој љубави. Почиње да сања о томе да постане вођа, што је одувек знала да може да буде". Поред тога, омиљени патуљци више не постоје. Њих ће глумити људи различите националности, висине, година али и пола. Многи портали су искритиковали ову нову појаву називајући поменуте патуљке „политички-коректним сапутницима”. На друштвеним мрежама могу се пронаћи коментари на рачун Дизнијевог покушаја инклузивности. Иако су покушали да ангажују глумце различитог изгледа, многи су се побунили због тога што нису ангажовали, како један од коментара истиче, мале људе којима би добро дошла видљивост, јер их нема много у Холивуду, те и да је поменута инклузивност заправо промашај.

Само неколико месеци раније публику је изненадила и нова „Мала сирена". Промена боје коже, али и националности, нове сирене, коју тумачи Хале Бејли, многе је узрујала. На интернету су покренуте политичке дебате које су у први план ставиле промењену боју коже сирене Аријел, која је одувек била белкиња. Учесници у интернет дебатама, истакли су да није проблем боја коже, него да је проблем то што је Дизни променио изглед већ постојеће принцезе, уместо да направе потпуно нови лик, као што су то, на пример, Мирабел из цртаног „Енканто: Магични свет" или Мохана из истоименог анимираног филма. Поред тога, главна глумица Хале Бејли исказала је своје запрепашћење због количине расистичких коментара које је добијала због улоге која јој је припала. Упркос свим коментарима екипа која је стварала овај филм презадовољна је постигнутим успехом, као и главна глумица која сматра да је репрезентација јунака у филмовима са црном бојом коже изузетно важна те и да је, пресрећна улогом коју је добила. На интернету су се појавили и видео снимци девојчица које су одушевљене чињеницом да је Аријел иста као и оне, те је за „ЕТ" Хале Бејли изјавила да је пресрећна што је успела да измами осмехе и радост код девојчица које сада имају на кога да се угледају. Упркос овим контроверзама филм је стекао велику популарност, у веома кратком року, те и зарадио око 500 милиона долара.


Краљ лавова као плагијат

Дизни је неколико пута био оптужен за плагирање својих анимираних филмова, а један од таквих примера јесте и незаборавна прича „Краљ лавова". Наводне оптужбе односе се на поменути филм из 1994. и његове сличности са мангом „Кимба бели лав", у Јапану познатија као „Jungle Emperor Leo” из 1965.

У овој манги прича прати лава Кимбу који је постао сироче након што су му оца убили ловци. Кимба одраста са људима како би временом постао краљ џунгле. Годинама касније излази филм „Краљ лавова” чија прича прати лава Симбу који, такође, остаје сироче након што му је оца убио његов ујак, а потом постаје краљ. Иако постоје ове сличности, њихови изгледи али и остала дешавања се разликују. Да ли су ствараоци „Краља лавова” намерно ископирали Кимбу или су то несвесно урадили, свакако остаје на гледаоцима да одлуче.


Фантастична авантура Петра Пана и Венди, уприличена је и новом Звончицом, али и потпуно другачијом дружином. Не само да је нова Звончица, такође, црнкиња већ је и дружина „Изгубљених дечака" сачињена и од девојчица. Упркос негативним реакцијама, многе критике, упућене на рачун овог филма, позитивног су карактера. Мишљења су да и девојчице могу да се боре за Неверленд као и дечаци, те и да су оне потребне у филму како би девојчице, које га гледају, могле да уживају у њему. Такође, сматра се и да, промене које су уведене у овај филм, не утичу на другачији исход његове радње.

Поред самог Дизнија и други дистрибутери емитују некадашње Дизнијеве филмове са неочекиваним ликовима, са потпуно новим изгледом. „Амазон " је један од њих. Дизнијев цртани „Пепељуга” представљен је публици 2021. године, на овој платформи, а изглед Пепељугине добре виле је узбуркао јавност. Иако Пепељугу тумачи популарна кубанскo-америчка певачица Камила Кабењо, није она била упитна него њена добра вила, кума, коју глуми црнац Били Портер, који је уједно и припадник ЛГБТ заједнице. Поред тога, што су га неки сматрали феминистичким филмом јер, по први пут, Пепељуга не жуди за правом љубави већ за каријером модне дизајнерке коју жељно ишчекује од малена, други су га пак сврстали у категорију сексистичких филмова, управо због чињенице да је вила замењена за мушкарца.

Од када је Дизни почео са стварањем нових адаптација старих анимираних филмова, сусрео се са негативним критикама и коментарима. Многи сматрају да Дизни једва чека да се, у својим филмовима, приклони „водећој политици" и тиме добије на већој популарности и гледаности, што му, свакако, доноси и већу зараду. Дизни је критикован и због приказивања етничких и расних стереотипа, сексизма, и наводног плагирања. Иако су се одрасли побунили против Дизнија, они којима Дизни и даље остаје омињена платформа за гледање филмова јесу деца. Они не знају за политику а њихови осмеси који се стварају, када на великом платну угледају омиљену принцезу или јунака који изгледају исто као они, говори све.

Ивана Јапунџа

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести