Култни домаћи филмови од 22. октобра у Комбанк Дворани

БЕОГРАД: “Балкан експрес”, “Ми нисмо анђели”, “Заборављени”, “Октоберфест”, “Тито и ја”, само су неки од наслова који ће бити приказани на Ревији легендарних домаћих филмова под слоганом “Време им не може ништа” од 22. до 28. октобра у београдској Комбанк дворани, најавили су из те установе.
film pixabay
Фото: pixabay.com

На тај начин филмски времеплов се наставља, након Драјв ин биоскопа на Ади Циганлији током целог лета, када су били приказани неки од најгледанијих домаћих филмова из богате ризнице српске кинематографије, и наслови у дигитализованој верзији.

У Комбанк дворани у седам дана по симболичној цени од 250 динара биће приказано 14 домаћих филмова из 60-их, 70-их, 80-их, 90-их година, као и с почетка актуелног века: “Како је пропао рокенрол”, “Три палме за две битанге и рибицу”, “Ми нисмо анђели”, “Октоберфест”, “Заборављени”, “Балкан Експрес”, “Тито и ја”, “Љубав и мода”, “Сјећаш ли се Доли Бел”, “Мајстори, мајстори”, “Валтер брани Сарајево”, “Скупљачи перја”, “Мирис дуња”, “Млад и здрав као ружа”.

Култни филм "Тито и ја“ редитеља и сценаристе Горана Марковића из 1992. године важи за један од најгледанијих филмова у модерној историји српског филма, а на репертоару ће се наћи последњег дана 28. октобра.

Добитник је две награде на Сан Себастијан Интернационалном фестивалу филма 1992, а прати свима добро познату причу 10-годишњег дечака Зорана који пролази кроз низ смешних и конфузних ситуација током периода врхунца култа маршала Јосипа Броза Тита током 50-их година прошлог века.

Чувеног дечака тумачи Димитрије Војнов, данас познат као филмски сценариста, док остатак филмске поставе чине легенде српског филма Лазар Ристовски, Предраг Мики Манојловић, Аница Добра, Војислав Воја Брајовић, Оливера Марковић, Богдан Диклић, Раде Марковић, Драган Николић, Весна Тривалић и други.

Горан Марковић ће бити присутан и са својим антологијским делом “Мајстори, мајстори”, а наравно не би требало пропустити ни класике попут “Љубав и мода” (1960) Љубомира Радићевића (оба наслова се иначе играју као представе у београдским позориштима - Бошко Буха, односно Мадленианум).

Психолошка драма “Заборављени” по сценарију Гордана Михића, и режији Дарка Бајића касније је настала и као ТВ серија са чувеном истоименом песмом од “Пилота”, а публика веома воли и хваљени филм “Октоберфест”, прерано настрадалог редитеља Драгана Кресоје.

Комерцијални успех доживеле су “Три палме за две битанге и рибицу” Радивоја Раше Андрића (на програму 23. октобра), акциона комедија са атрактивном глумачком екипом (Срђан Жика Тодоровић, Дубравка Мијатовић, Милорад Мандић Манда, Горан Радаковић, Мирјана Карановић), као и наравно култни филм на толико нивоа - “Ми нисмо анђели” Срђана Драгојевића (Никола Којо, Бранка Катић, Милена Павловић, Срђан Тодоровић) или неприкосновени омнибус “Како је пропао рокенрол” на музику Владе Дивљана, Душана Којића Које или Срђана Гојковића Гилета.

Контраверзни “Млад и здрав као ружа” (1971) Јована Јовановића са Драганом Николићем у главној улози дуго је био забрањен, на репертоару је и ремек дело Емира Кустурице - “Сјећаш ли се Доли Бел”, и многе непролазне величине - “Валтер брани Сарајево” Хајрудина Крвавца, “Балкан Експрес” Бранка Балетића, “Скупљачи перја” Александра Саше Петровића и “Мирис дуња” Мирзе Идризовић (Мустафа Надаревић, Љиљана Благојевић, Ирфан Менсур, Семка Соколовић Берток).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести