Кустендорф: Златно јаје израелском остварењу ''Писмо свињи'' Тал Кантор

МОКРА ГОРА: Израелском остварењу “Писмо свињи“, редитељке Тал Кантор припало је синоћ ''Златно јаје'' за најбољи филм на затварању 16. Међународног филмског и музичког фестивала ''Кустендорф''.
k
Фото: Tanjug (Tanjug/M. Đurđević, ilustracija)

Кантор доноси причу о преживелом из холокауста који чита писмо написано свињи која му је спасила живот, а ученица слушајући његово сведочење тоне у сан у коме се суочава са питањима идентитеа, колективне трауме и екстремима људске природе.

Ово је велика част. Невероватно је што сам овде да поделим овај филм са вама који долази из дубине мога срца, била је привилегија ових дана бити на Кустендофру и славити уметност, филм, интеракцију и дијалог, рекла је Кантор.

„Сребрно јаје" отишло је у руке Дулма Пурев - Очев из Монголије за филм „Снег у септембру“, а „Бронзано јаје“ за филм „Африката“ Ане Ђимеши из Мађарске.

Награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију припала је Евану Марагкоудакису, директору фотографије грчког филма „На Ксерксовом трону“.

Специјална награда отишла је у руке Александре Лазаровски за филм „Више од живота“ (Србија/Француска), награда за најпоетичнији филм узбекистанском остварењу „Касета“ Темура Муратова, док је награда публике отишла Хамидрези Гасеми из Ирана за „Поветарац“.

Једном од највећих савремених српских драмских писаца Душану Ковачевићу додељена је награда „Дрво живота“ за будућа остварења.

''Дрво живота'' као награда има двојако значење, прво за дугогодишњ рад у свету филма, а друго је за будући филм, што је лепа обавеза и нада да ћете можда још нешто урадити, ако вас добри Бог погледа“, рекао је Ковачевић након доделе награде и омажа који му је одат приказивањем наупечатљивијих сцена из његових остварења.

Затварајући фестивал, Емир Кустурица је подсетио да је Кустендорф затваран на различите начине са „довиђења, како сте“ или „не бих вас више задржавао“, али да се у садашњој ситуацији у свету треба поздравити ''са жељом''.

У данашњем свету се о слободи све ређе прича. Један од разлога зашто је фестивал имао слоган „Уметност изнад свега“ је зато што је уметност одувек изражавала слободу. Слобода се изгубила не само из речника, већ из људског живота, а ја вас све молим изговарајући старе речи „не бих вас више задржавао“, мислите на слободу и трагајете за том изгубљеном слободом која је у протеклим вековима нестала из наших живота, казао је Кустурица.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести