Кустурица сутра отвара 15. Кустендорф

БЕОГРАД: Редитељ и оснивач Емир Кустурица сутра ће на Мећавнику свечано отворити 15. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" на коме ће до 10. маја угостити реномиране филмске ствараоце и младе ауторе из целог света, саопштили су данас организатори.
e
Фото: Youtube Printscreen

Слоган овогодишњег фестивала "Раздирућа и чудесна лепота стварања" потиче из кратког филма Паола Пазолинија "Шта су то облаци?", а стогодишњица рођења контроверзног италијанског режисера биће обележена и ретроспективном његових филмова, саопштио је "Кустендорф".

Како је најављено, међу гостима фестивала биће млади египатски редитељ Омар Ел Зохаири, добитник главне награде филмских критичара Канског фестивала, који је 2015. године био такмичар на "Кустендорфу", као и редитељка са Хаитија Жесика Женеи и продуцент филма "Повест о мојој жени" Фламињо Задра.

"Гости ће бити и редитељи Иван Бакрач и Андреја Хуцулејак, чији филмови ће бити приказани у оквиру програмске целине ''Нови аутори''. Награда фестивала ''Дрво живота'' биће додељена Петру Божовићу и италијанском глумцу Тонију Сервилу", саопштио је Кустендорф.

У такмичарском програму "Кустендорфа" је 15 филмова "који истовремено добро представљају трендове у новијој продукцији краткометражних филмова, али се и издвајају по аутентичности ауторских визура и вештини израде", навео је "Кустендорф".

О добитницима Златног, Сребрног и Бронзаног јајета одлучиваће жири који чине египатска редитељка Маријам Абу Оуф, публицисткиња филмова Бригита Портије, редитељ и сценариста Душан Милић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак.

У програму "Савремене тенденције" биће приказани добитници Гран при награде у Кану "Херој" редитеља Асгара Фархадија, главне награде филмских критичара Кана "Перје“ Омара Ел Зохаирија и награде жирија филмског фестивала у Отранту "Повест о мојој жени“ мађарске редитељке Илдико Ењеди, затим "Једна секунда“ кинеског редитеља Џанга Јимоуа и "Фреда“ Женеи.

Како је најављено, посебан куриозитет фестивала биће ексклузивно емитовање првог теста Кодакове колор траке који је настао 1921. године.

У оквиру програмске целине "Ретроспектива великана" поред филмова Пазолинијевих филмова "Шта су то облаци?“, "Јастребови и врапци“, "Рикота“ и омнибуса "Вештице“, биће приказани и филмови из 1922. године "Носферату“ Фридриха Вилхелма Мурнауа и "Луцкасте жене“ Ериха фон Строхајма.

Музички програм "Кустендорфа" чиниће концерт Јована Маљоковића и његовог "Балкан салса бенда“, наступи бендова Веселе осамдесете и Џејмс Браун трибјут и џез музичара.

"Кустендорф" организује продукцијска кућа Раста интернешнел, а покровитељи су Министарство културе и информисања Србије и Мећавник град.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести