Марковић: Омаж суровој и тужној судбини глумаца

БЕОГРАД: Моја идеја је била да опевам сурову и тужну судбину глумаца, рекао је за ФоНет Горан Марковић, редитељ и сценариста филма "Делиријум тременс" који ће вечерас имати пемијеру у новосадском биоскопу "Арена", а од сутра почиње свој биоскопски живот широм Србије.
1
Фото: Tiker

Марковић је решио да култну представу, која је премијеру имала 2005. године преточи у филм. Он истиче да је филм другачији од представе и да постоје неки нови детаљи.

Представа која је пунила салу Београдског драмског позоришта памти се по Предрагу Ејдусу, па је филм својеврсни омаж том недавном прерминулом барду глумишта.

"Филм је испао другачији, не могу да кажем да је лошији или бољи, можда је лепши и разноврснији него представа и ја сам веома срећан што сам то забележио, поготово зато што сам на неки начин свом другу Пеци одао почаст", прича Марковић.

У главној улози сада је Тихомир Станић, који је према речима Марковића улогу одиграо потуно другачије од Ејдуса.

"Прича је везана за смисао глумачког посла и за чињеницу да су они другачији од осталих уметника, самим тим што су они артефакт, они су својом душом и телом уметнички предмет", објашњава Марковић.

Примећује и да је глума уметност која траје у једном трнутку и после пада завесе она нестаје.

"То уме да буде јако болно и други глумци то тешко издржавају и тешко се носе са тим, као и мој главни јунак, који пије, који је вркохолик, који беспрекидно ради и учествује у свему што је могуће одиграти и снимати", дочарава Марковић свог јунака.

Према речима Марковића, све то његовом јунаку почиње да ради о глави, па завршава у болници и од тог момента се све обрће и ствари преовладавају неке другачије вредности и он постаје другачији човек.

"Тај јунк је општи модел за глумце и није нешто што не постоји, то је нешто што сам ја упознао, нешто што постоји по позоришним бифеима и филмским снимањима", каже Марковић.

Познат и као критичар политичке сцене у Србији Марковић истиче да су глумци у политичком и моралном смислу, ипак, различити.

"Постоје људи који се лижу уз власт и користе своју популарност, не би ли се докопали неких привилегија, неког новца, а постоје они који су тврдо против свега и рескирају све, укључујући и каријеру да би се супротставили мрачној сили", објашњава Марковић.

 

Додаје да му је врло интересантан спектар глумаца, од Микија Манојловића, Лазара Ристовског и Бранка Коцкице на једној страни до Тихомира Станића, Бранислава Лечића и Сергеја Трифуновића на другој.

"Они су глумци истог калибра и талента, али нису исте моралне конституције - једни су сазадани од бољег материјала, други од лошијег", закључује Марковић.

Публика је "Делиријум тременс" имала прилику да одгледа на Фесту.

У главној улози је Тихомир Станић као Даги - чувени глумац који је преоптерећен великим бројем представа и снимања, па спас тражи у алкохолу.

У филму играју Анита Манчић, Горица Поповић, Игор Ђорђевић, Драган Петровић Пеле, Нада Шаргин, Миодраг Мики Крстовић, Береда Решит, Милица Зарић, Светозар Цветковић, Маша Дакић, Горан Даничић и Срђан Тимаров.

Филмски глумачки деби у улози Дагијевог сина овим филмом је доживео млади глумац Амар Ћоровић, који гради каријеру у позоришту.

Филм је снимљен у продукцији РТС, а од јесени се очекује и емитовање серије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести