Награде за документарце из продукције РТВ-а

На овогодишњем Фестивалу духовног документарног филма у Зајечару награда за најбољу режију припала је новинару, уреднику и документаристи Радио-телевизије Војводине Александру Рељићу за дугометражни документарац „Енкел“ (Унук).
e
Фото: pixabay.com

Подсетимо, филм говори о сусрету преживеле логорашице логора смрти Аушвиц, Еве Мозес Кор, и Рајнера Хеса, унука команданта тог логора. Након упознавања, њих двоје заједнички покрећу борбу против негирања Холокауста. Овај документарац кроз који се, с једне стране, преплиће сећање на један од најстрашнијих злочина у историји човечанства, док са друге, позива на праштање и помирење, наишао је на одличан пријем код публике, али и стручне фестивалске критике освојивши низ награда, од Сарајева до Севастопоља. Филм је настао у продукцији Радио-телевизије Војводине.

Још један документарни филм у продукцији РТВ-а остварује фестивалске успехе. „Победници су досадни“, аутора Душана Мајкића и Оливере Милетић Чачије, лане је на „Doc’n’Ritam“ фестивалу у Београду освојио награду публике, а сада се из словачких Кошица врати са Гран пријем фестивала „Голден беггар 2019“. Јунак овог документарца је Жикица Симић, чувени публициста, новинар и аутор неколико култних радијских емисија које су обликовале музички укус многих генерација. По Мајкићевим речима, све је почело на концерту који је био посвећен тридесетогодишњици Симићеве култне емисије „Тајанствени воз“. „Почели смо од те импресије и схватили колико нам је Жикица значајан у животу, као човек чији смо музички укус ми усвојили, којег и даље слушамо и као човек који је заслужио један филм који ће пропратити његов живот, али, наравно, кроз музику.“, навео је Мајкић, најављујући да ће се филм појавити на још неколико фестивала. 

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести