Недеља српског филма у Скопљу

БЕОГРАД: Манифестација Антологија српског филма у Скопљу у организацији Кинотеке Северне Македоније, Југословенске кинотеке у Београду и Удружења СПОНА, а уз подршку Амбасаде Србије, отворена је пројекцијом филма „Маратонци трче почасни круг“ Слободана Шијана из 1982.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Амбасадорка Србије у Северној Македонији Невена Јовановић на свечаном отварању овогодишње недеље српског филма у Скопљу изразила је задовољство што ће македонска публика имати прилику да ужива у култним српским филмовима и истакла предности културне дипломатије која још више зближава и повезује народе и земље, саопштило је Министарство спољних послова.

Директор Кинотеке Северне Македоније Владимир Ангелов нагласио је да и данас живе реплике из култног филма ,,Маратонци трче почасни круг“, док је Александар Ердељановић из Југословенске кинотеке упознао присутне са активностима кинотеке у области дигитализације и дигиталне рестаурације филмова.

Он је истакао да је у њиховом центру од 2009. године дигитално рестаурирано 25 филмова из кинематографије региона, међу којима је 11 наслова из Антологије српског филма, али и три македонска наслова: ,,Отац" (Проклети смо, Ирина), ,,Жеђ" и ,,ХАЈ-ФАЈ" .

До 11. маја у биоскопу Кинотеке Северне Македоније биће приказано 11 дигитално рестаурираних наслова српске кинематографије од раних шездесетих до средине осамдесетих година прошлог века.

Поштоваоци српске кинематографије имаће могућност да одгледају и филмове Горана Паскаљевића „Варљиво лето 68“, затим „Пластични Исус“ Лазара Стојановића из 1971, те филм „Национална класа“ Горана Марковића из 1979. године. Такође, имаће прилику да погледају још један филм Слободана Шијана, „Ко то тамо пева?“, као и остварење Живојина Павловића „Кад будем мртав и бео“, затим „Петријин венац“ Срђана Карановића, „Љубав и мода“ Љубомира Радичевића, „Љубавни случај или трагедија службенице П.Т.Т.“ Душана Макавејева из 1967. године, те чувено остварење Душана Ковачевића “Балкански шпијун“.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести