Нема спавања за филмофиле: 95. додела Оскара од 2 ујутру на РТС1

ЛОС АНЂЕЛЕС: И овогодишњу гламурозну доделу Оскара моћи ће да прате, као увек, и људи у Србији, а пренос ће бити на Првом програму РТС-а од 2 ујутру и предвиђа се да ће трајати око четири сата, дакле све до шест ујутру.
o
Фото: Tanjug (AP Photo/John Locher)

У конкуренцији за најбоље филмове одабрано је 10 наслова – “Аватар: Пут воде”, “Елвис”, “Фабелманови”, “Тар”, “Топ Ган: Маверик”, “Троугао туге”, “Све је тихо на Западном фронту”, “Острво духова”, “Све у исто време” и “Жене у разговору”.

Ранијих година, према правилима Америчке Академије за филм која додељује Оскара могло је бити само пет филмова који се такмиче за најпрестижнију награду на свету.

У спектакл програму ће бити додељене награде у 23 категорије, а водитељ у Долби театру ће после неколико година поново бити комичар и ТВ лице - Џими Кимел.

Такође, важно је знати, да ће од ове године, поново бити додела свих категорија преношена уживо, због разних бурних реакција на искључивање осам категорија из преноса 2022. године.

Акциона комедија „Све у исто време”, који су режирали Данијел Кван и Данијел Шејнерт, води са 11 номинација за признања која додељује Академија филмских уметности и наука. Следе „Духови острва” Мартина Макдоне и „На западу ништа ново” Едварда Бергера са по 9.

Најбољи глумац биће један од пет номинованих, од кога су тројица заиста јаки фаворити.

Први је Остин Батлер за изванредно тумачење неприкосновеног и никад прежаљеног краља рокенрола Елвиса Прислија у биографској раскошној драми “Елвис” режисера База Лурмана, познатог по спектаклима “Мулен Руж”, “Аустралија”, “Ромео и Јулија”, “Велики Гетсби”.

Невероватно је искочио Брендан Фрејзер, помало заборављени глумац, који је био неправедно истиснут из Холивуда и целе филмске индустрије са оне стране океана, а сада се вратио главном улогом у породичној психолошкој драми “Кит” (Тхе Wхале) Дарена Аранофског.

Споменути редитељ је познат по томе да успева да “васкрне” каријеру неких посусталих глумаца у својим остварењима, што му је успело и са Микијем Рурком за одличну улогу у филму “Рвач” (2008).

Опет, велики је фаворит и ирски глумац са успешном каријером у Холивуду – Колин Фарел (“Тотални опозив”, “Сувишни извештај”), који је пружио сасвим нову димензију свог глумачког израза у комедији-драми “Острво духова” где дели екран са колегом Бренданом Глисоном.

Њих двојица су већ играли главне роле у трилер драми “У Брижу” (2008) истог сценаристе и режисера Мартина Макдоне.

Остали глумци који се такмиче су британски уметник Бил Нај за драму “Живети” и Пол Мескал за наслов “После сунца.

За најбољу главну глумицу истиче се свакако највећи фаворит, аусталијска уметница Кејт Бланшет, за драму о контраверзној диригентици – “Тар” Тода Филда.

Бланшет је већ освојила два Оскара – за најбољу главну улогу у драми “Плава Јасмин” Вудија Алена и за споредну ролу у биографској причи “Авијатичар” (2004) Мартина Скорсезеа.

Осим ње, фаворит је свакако глумица Мишел Јо из Малезије, за споменути спектакл “Све у исто време” од два и по сата, а ову уметницу светска публика познаје из хитова “Притајени тигар, скривени змај”, “Мемоари једне гејше”, “Сутра никад не умире”.

Мишел Вилијамс је на овој листи за породичну сагу “Фабелманови” Стивена Спилберга, а ова карактерна глумица је четири пута номинована за Оскара: за најбољу споредну глумицу у филмовима “Планина Броукбек” (2005) и “Манчестер поред мора” (2016), као и за најбољу главну глумицу у драмама “Тужна веза” (2010) и “Моја недеља са Мерилин” (2011), где је играла диву Мерилин Монро.

За главну глумицу на додели Оскара 2023. новиноване су и Ана де Армас за филм “Blonde” и Андреа Рајсбороу за наслов “To Leslie”.

Оскар за најбољу режију сутра вече ће однети неки од петорице филмских стваралаца – тандем Ден Кван и Даниел Шејнерт за авантуру “Све у исто време”, Мартин Макдона за драму “Острво духова” (редитељ има Оскара за филм “Три билборда изан Ебинга у Мисурију”, за најбољи оригинални сценарио), Тод Филд за дело “Тар”, шведски синеаста Рубен Остлунд за “Троугао туге” и увек главни фаворит Стивен Спилберг са својом личном породичном сагом “Фабелманови”. Подсетимо, Спилберг је троструки лауреат Оскара, као продуцент и редитељ ратне приче “Шиндлерова листа” (1994) и као најбољи редитељ ратног пакла “Спасавање редова Рајана” (1998).

Оскара за споредну женску улогу освојиће нека од пет номинованих – оскаровка Анђела Басет (лауреат за главну улогу у филму о Тини Тарнер – “Шта љубав има с тим”, 1993) за велики хит “Црни Пантер: Ваканда заувек”, Хинг Чау за драму “Кит”, Кери Кондон из ирске приче “Острво духова”, као и Џејми Ли Кертис и Стефани Хсу за спектакл “Све у исто време”.

Ситуација са најбољом споредном мушком улогом стоји овако – фаворит је убедљиво Брендан Глисон за наградјивани филм “Острво духова”, а за исти филм је номинован и Бери Кеоган.

Уз њих двојицу, остали номиновани су – Брајан Тајри Хенри за наслов “Causeway”, Џуд Хирч за “Фабелманове” и Ке Хју Куан за “Све у исто време”.

У катергорији најбоља оригинална музика такмиче се – “Бабилон”, “Фабелманови”, “Све је тихо на Западном фронту”, “Острво духова”, “Све у исто време”.

Најбољи адаптирани сценарио, према оцени Америчке Академије, могао би бити – “Топ Ган: Маверик”, “Glass Onion: A Knives Out Mystery”, “Све је тихо на Западном фронту”, “Living” или “Women Talking”.

Оскар за најбољи оригинални сценарио ће припасти једном од следећих остварења - “Острво духова” (Мартин Макдона), “Све у исто време” (Ден Кван и Даниел Шејнерт), “Фабелманови” (Тони Кушнер и Стивен Спилберг), “Тар” (Тод Филд), “Троугао туге” (Рубен Остлунд).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести