НИКАДА СЕ НИСАМ „ОТКИНУЛА“ ОД СВОЈЕ ЗЕМЉЕ! Глумица МИРЈАНА ЈОКОВИЋ се враћа на мале екране, а ево и када

У новој телевизијског серији „Позив” која стиже на први програм Радио-телевизије Србије у суботу, 18. новембра у 20 часова, где ће се у то време приказивати викендом, на велика врата се, после дужег одсуства из домаће кинематографије, враћа глумица Мирјана Јоковић.
1
Фото: Гордан Јовић / РТС

У том савременом трилеру од осам епизода, који је за РТС реализовала извршна продукција „Brand Vision” Мирјана тумачи Аницу Рељић, бившу полицијску инспекторку која сада ради у кол центру.  У том динамичном и узбудљивом трилеру пуног неочекиваних обрта, радњу покреће неочекивани позив који Аница добија од Соње Тошић, богате самохране мајке, која жели да сазна идентитет особе која јој прети телефоном.  Тај позив промениће све...

Истражујући претеће позиве, Аница схвата да су они повезани са криминалном групом из њеног прошлог живота. Аница покушава да на то упозори Соњу, али она мистерозно нестаје, што натера Аницу и Тијану, Соњину бунтовну кћерку, да крену у потрагу за њом. Ускоро откривају да Соња може бити кључ у откривању истине која стоји иза еколошког скандала који потреса земљу: мистериозно тровање тројице дечака…

Наша прослављена глумица Мирјана Јоковић је прошле године током снимања испричала за „Блиц” да ова серија говори о жени њених година, са другачијом километражом, која је спремна да жртвује сопствени живот како би помогла другој особи.

– Ова прича је занимљива и даје један нови угао виђења ствари особе која има искуство и прошлости, која је на неки начин „напрсла“, јер носи терет и ожиљке живота, али и друге младе особе која има кратку километражу, а такође носи дубоке ожиљке – рекла је за „Блиц“ тада Мирјана Јоковић и додала да јој је колегиница Даница Недељковић, која тумачи лик Тијане Тошић била одлична партнерка. – Она је талентована млада особа и има шта да понуди. Поседује право богатство унутрашњег живота. Ја радим са младим људима и јако их волим. Због тога се увек трудим да им будем од користи кад год могу.

Ова серија је занимљива и даје један нови угао виђења ствари особе која има искуство и прошлости, која је на неки начин „напрсла“, јер носи терет и ожиљке живота

Мирјана се у овој серији поново сусрела са колегом Милошем Тимотијевићем са којим је 1998. године делила кадрове и у филму „Стршљен”.

– Лепо је што смо се поново срели на овом пројекту. Снимали смо једну захтевну сцену. Иначе, има и доста колега са којима никада раније нисам радила. Пресрећна сам што сам снимала са Надом Шаргин, јер смо нас две одувек желеле да радимо нешто заједно. Она је предивна глумица и обожавам је. Такође и са Уликсом Фехмиуом и Снежаном Богдановић први пут сарађујем иако заједно живимо у Америци. Мада они су у Њујорку, а ја у Лос Анђелесу.

Фото: Гордан Јовић / РТС

Иначе, прве две епизоде ове серије премијерно су приказане у оквиру „Сарајево Филм Фестивала”, у августу ове године, а своју прву фестивалску презентацију у Србији имала је на фестивалу филмске режије „Liffe” у Лесковцу, средином септембра. Поред Мирјане Јоковић, Уликса Фехмиуа, Снежане Богдановић, Наде Шаргин,  Милоша Тимотијевића и Данице Недељковић, у серији играју и Ана Франић, Никола Глишић, Драган Петровић, Милан Томић и многи други. Режију потписује Марко Ђилас, а сценарио су писали Марко Поповић и Ива Митровић.

Подсетимо, Академију драмских уметности Мирјана Јоковић уписала је са само 16 година у класи са највећим глумачким именима - Драганом Бјелогрлићем, Милорадом Мандићем Мандом, Срђаном Жиком Тодоровићем, Дарком Томовићем, Весном Тривалић, Слободаном Бодом Нинковићем и Драганом Петровићем Пелетом. Прославила се деведесетих улогама у најпопуларнијим филмовима и серијама тог времена: „Сиви дом”, „Вуковар, једна прича” „Заборављени“, „Стршљен“, „Мала“, „Буре барута“, „Подземље" и другим. Иако је њена каријера кренула великим узлетом, одлучила је да срећу потражи у Америци, па је још 1993. године отишла у Лос Анђелес, где и данас живи и ради. Појавила се и у тамошњим пројектима, а највећи је био филм „Собарица и сенатор” у којем се сусрела са Џенифер Лопез и Рејфом Фајнсом.


Одушевљена радом у Србији

Осим у серији „Позив” гледаћемо је и у медитеранској комедији - филму  „Живи и здрави” Ивана Мариновића. Импресионирана је, како је рекла, тиме како се у Србији данас снима.

– Одушевљена сам и тиме колико су професионални и колико се разумеју у свој посао. Оно што смо ми имали раније, па нас је рат у том једном простору и времену заледио, сада се некако вратило и са још већим жаром се ради. Пуним срцем се враћам из Србије. Ја сам толико почаствована да сам у ова два пројекта била у друштву великих глумаца са којима сам сарађивала. То су заиста озбиљни уметници који имају шта да понуде. Нисам очекивала да ћу бити оволико задовољна – истакла је за „Блиц” глумица Мирјана Јоковић.


 У Холивуду и данас предаје на Калифорнијском универзитету, на ком је и директорка глумачких перформанси. Већ 17 година предаје глуму на трећој години основних студија, као и на другој години магистарских студија. Ипак, није одустала од своје професије у Србији.

– Ја сам одавно отишла из Београда, али враћам се често и никада нисам изгубила контакт са својом земљом, пријатељима и културом. То стално живи са мном и у Америци. Чак нисам то ни модификовала, већ сам стално нове културе, филозофије, уметности и језике у себе упијала и то преко пријатеља и познаника у Америци. У том смислу ја се никада нисам „откинула“ од своје земље, али сам изненађена да ме људи после толико година и даље знају. То је вероватно због филмова и серија у којима сам ја играла а који се и даље приказују. Морам признати да сам због тога помало и збуњена – казала је својевремено глумица за медије, а летос је за „Блиц” нагласила да би волела да се врати у своју земљу. – Како Бог хоће тако ће и бити. Често ме питају и да ли бих се у будућности пре определила за глуму или за педагогију. И једно и друго ми је на у срцу, на истом месту и то се никада неће променити.

Пут у Америку донео ми је једну врсту апетита да научим о другим културама и разумем друге приче за које никад не бих чула

Како је за „Курир” испричала није носталгична према Србији, јер је донела сама одлуку да је напусти.

– Нисам одбацила глуму, него сам пробала да живим на други начин. Нисам мислила да су слава и популарност најважнији у животу. То је клопка због које људи могу да стагнирају – истакла је Мирјана Јоковић за овај лист и додала да јој је Америка донела неку врсту слободе да може да буде своја било где и када. – Пут у Америку донео ми је једну врсту апетита да научим о другим културама и разумем друге приче за које никад не бих чула, али и да видим свет изоштренијим очима, из срца и душе. Научила сам нове ствари. Никад нисам заборавила шта имам овде, ја сам Српкиња и волим нашу културу, пријатеље и свој град. Међутим, волим и свет и друге народе. У Америци сам више од пола живота. Дефинитивно имам два дома - у Србији и Америци.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести