Почело снимање филма "Лето када сам научила да летим"

БЕОГРАД: Снимање филма Радивоја Раше Андрића „Лето када сам научила да летим“ почело је данас на базену СЦ „Милан Гале Мушкатировић“ у Београду.
Snimanje filma "Leto kada sam naučila da letim"  Foto: Tanjug / Maja Medić
Фото: Снимање филма "Лето када сам научила да летим"  Фото: Танјуг / Маја Медић

Ова породична комедија, која прати морске авантуре дванаестогодишње девојчице, снима се према истоименом роману познате списатељице за децу и младе Јасминке Петровић.

Како стоји у опису филма, емотивна прича прати девојчицу Софију током њеног летовања са баком на Хвару, а наизглед досадно летовање употпуниће нова пријатељства, први пољубац, помирење са отуђеном породицом, те ће распуст претворити у непроцењиво и незаборавно искуство.

У главној улози појављује се Клара Хрвановић, а уз њу су позната глумачка имена - Олга Одановић и Жарко Лаушевић.

“Моја досадашња остварења бавила су се младим људима који одбијају да одрасту, међутим у центру пажње ове приче је девојчица која жели што пре да закорачи у свет одраслих. Потпуно нови угао, као и чињеница да је ово пре свега дечији филм за мене представља изазов коме се изузетно радујем”, изјавио је Андрић, редитељ који је стекао култни статус филмовима “Кад порастем бићу кенгур”, “Муње”, као и “Три палме за две битанге и рибицу”.

Он је овим поводом додао да иако је ово филм намењен пре свега деци, у његовом редитељском приступу неће се осетити подилажење.

“Кроз осећање спознаје, среће а понекад и “туге” градим главни лик Софије и причу око ње. То су непроцењиви тренуци одрастања и очекивања кроз које смо сви прошли, а данас пролазе неки нови клинци”, истакао је редитељ.

“Лето када сам научила да летим” један је од ретких филмова који доноси садржај намењен првенствено деци, а продуценти очекују да ће због вишеслојне приче у којој се могу препознати све генерације, ово остварење привући како децу, тако и њихове маме и баке.

“Од самог почетка бављења продуцентским послом маштамо о томе да направимо филм за децу јер таквог садржаја у Србији има изузетно мало, па можемо рећи да су деца као публика “занемарена”. Пре четири године прочитали смо Јасминкину књигу и одмах смо знали да желимо да радимо са њом. Дирљива, али уједно и духовита прича са читаоцима комуницира на једном посебном нивоу са пуно ведрине. Сценаристкиња Љубица Луковић и Раша Андрић су на диван начин “превели” књигу у филмски језик. Узбуђени смо што се скуп свих ових визија претвара у реалност - на филму”, изјавили су продуценти филма Милан Стојановић и Маја Поповић.

Након београдског снимања, екипа се сели на Хвар, где ће током септембра снимати на локацијама у Старом Граду, Јелси и другим местима на острву.

Премијера филма се очекује у септембру 2021. године.

Филм “Лето када сам научила да летим” реализује се у ко-продукцији Србије, Хрватске, Бугарске и Словачке, а уз подршку фондова Креативна Европа и Еуримаж.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести