Почиње снимање филма о Томи Здравковићу

БЕОГРАД: Након више од годину дана припрема на сценарију и великој пажњи која је посвећена приликом избора глумаца, овог викенда почиње снимање филма о певачу народне музике Томи Здравковићу.
milan maric, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић
Продуценти Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић одлучили су да главну улогу повере глумцу Милану Марићу, док ће се у улози Силване Арменулић наћи Тамара Драгичевић.
 
Сценарио за овај романтични биографски филм потписују Никола Пејаковић и Драган Бјелогрлић, а режија је поверена Зорану Лисинцу који је последњих десетак година провео радећи у САД.
 
У осталим ролама су Петар Бенчина, Андрија Кузмановић, Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић, Марко Јанкетић, Иван Зекић, и многи други.
 
"Тому Здравковића су звали ''песник туге''. Певао је из душе, и за душу. Волели су га сви. И они који не слушају народну музику, волели су и слушали Тому. И данас, 30 година после његове смрти, његове песме се слушају и поручују по кафанама. Певају их и поручују и они који не знају ко је био Тома", каже Бјелогрлић.
 
Он подсећа да је о Здравковићу и његовом животу написано неколико књига, подигнута су му два споменика, а сада се спрема и филм.
 
"На питање ''зашто'' покушаћемо да дамо одговор овим пројектом", изјавио је Бјелогрић уочи почетка снимња.
 
Посебна пажња биће посвећена управо музици за коју је Здравковић живео.
 
"Биће ово велико подсећање са обавезом на музику и жанр који су многи одавно заборавили. Иако се многима чини да је музика тог времена константно око нас, ствари баш нису такве. Најезда нових трендова, брзина живота, пречеста отуђења људи производе свакодневицу које се нико кроз коју годину неће ни сећати", сматра Јоксимовић.
 
Додаје да је сам музичар говорио да је време проведено у кафани и новац потрошен у истој ништа друго до улагања у сећање.
 
"Треба да размислимо чега ћемо се сећати у животу. Овај филм говори о томе", истакао је Јоксимовић.
 
Аутори објашњавају да филм "Тома" представља биографску сагу не само о животу овог несвакидашњег уметника, већ и о људима који су чинили његов живот и инспирисали га у стварању неких од најпознатијих љубавних песама које и данас живе.
 
Ово ће бити прича о једном времену, које су обележили уметници и великани попут Драгана Николића, Боре Тодоровића, Зорана Радмиловића, чувеног Тозовца и Цунета, Лепе Лукић и Камала Монтена.
 
Пројекат "Тома" реализује се у сарадњу са Телеком Србија и Филмским центром Србије, а премијера је планирана за почетак наредне године.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести