Почео фестивал „Ухвати филм”: Сијамо љубав и промене

Јубиларни 20. Међународни филмски фестивал „Ухвати филм“, званично је почео јуче, али ће од данас у Културном центру Новог Сада до 16. октобра публика бити у прилици да види 29 краткометражних филмова, који мењају перспективе.
film pixabay
Фото: pixabay.com

- Овогодишњи фестивал се одржава се под мотом „Сијамо љубав„, желећи да покаже заједничку снагу публике и филмова да сијају љубави и промене, и тиме допринесу развоју емпатије и равноправности у друштву - наводе организатори.

Програм у 10 часова отвара конференција „Од недискриминације до развоја публике“. Конференција ће понудити одговоре на питања које елементе приступачности је неопходно испунити да би се утицало на развој публике, како их „буџетирати„, које су добробити приступачног фестивала, али и како заједничким снагама можемо утицати на јавност и доносиоце одлука, како би више пажње и средстава било одвојено на приступачност филмских фестивала.

У оквиру конференције, планиран је округли сто на тему „Превазилажење изазова филмских и фестивалских продуцената у постизању приступачности“, у оквиру којег ће присутни изнети своја искуства, препреке на које наилазе у свом раду, постављати питања и тражити решења. Специјални говорник на конференцији биће Matthijs Wouter Knol.

Након конференције, од 18 часова у биоскопу КЦНС почеће пројекција филмова. Чак 29 остварења из 18 земаља биће приказано у оквиру такмичарског програма. Филмови су „уметнички квалитетни, тематски и жанровски разноврсни, са снажним порукама. Показују важност емпатије, солидарности и пријатељства. Сијају бригу за себе и друге. Указују на одговорност свих нас да градимо нове градове за све. Сијају решења и промене. Сијају љубав„. Након пројекције филмова, сваки дан ће следити „разговори са поводом, који руше стереотипе и предрасуде, и мењају перспективе„.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести