Почиње снимање филма "Олуја": Прича о тихим херојима

ВАЉЕВО: Снимање филма и ТВ серије "Олуја", према сценарију и режији Милоша Радуновића, по догађају који представља један од највећих злочина над српским народом од Другог светског рата, почиње данас на локацијама код Ваљева и Уба, саопштили су продуценти остварења из "Омега продакшн".
o
Фото: Promo

Прва клапа ће пасти у месту Памбуковици код Ваљева, односно у општини Уб, а главна улога је поверена Јови Максићу, тренутно једном од најтраженијих глумаца у филмовима и ТВ серијама, који је и сам преживео прогон из Крајине.

Како наводе продуценти, први пут српска кинематографија покрива тему страдања Срба у погрому из 1995. године, а пројекат ће чинити дугометрани играни филм и ТВ серија од 12 епизода.

На челу глумачке екипе, осим Максића, налази се Златан Видовић, стални члан Народног позоришта Републике Српске у Бања Луци, кога је публика гледала у новим остварењима "Лихвар" Немање Ћеранића и "Дара из Јасеновца" Предрага Гаге Антонијевића, а ускоро и у ТВ серији "Певачица".

И остали глумци - Давор Јањић, Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Миличић, Иван Вујић, Милица Станковић, приказаће публици аутентичност прича главних јунака и голготу кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама, спашавајући своје животе.

Филм и серија "Олуја" је наше виђење рата, базирано на истинитим причама, у ком је српски народ озбиљно страдао, објаснио је аутор филма Милош Радуновић.

Даље је редитељ и сценариста искакао да су у центру дешавања животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм.

Радуновић осећа жељу, али и дужност, да овим пројектом подсети јавност на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле.

Окупили смо изванредне глумце, од којих су неки лично доживели прогон, и потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно пре, за време и после "Олује". Сигуран сам да ће публика то умети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек, нагласио је Радуновић.

Колоне људи на тракторима и другим пољопривредним возилима избегли су у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године.

На хиљаде људи је убијено и нестало, а око 250.000 протерано.

Овде причамо о неким обичним људима - тихим херојима, којима историја некако не воли да се бави. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о њима, навео је главни глумац Јово Максић, који је одрастао управо у Книну где је живео све до прогона Срба из Хрватске.

То су људи који су силом прилика због неких политичких или већ других сфера пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин опростимо и да разумемо једни друге, истакао је Максић, све популарнији након једне од главних улога у серији "Кости" из пера Николе Пејаковића Коље.

Такође, овај до јуче претежно позоришни глумац, све више је тражен у ТВ серијама ("Погрешан човек", "Тајне винове лозе", "Група", "Швиндлери", "Једини излаз", "12 речи", "Клан"), али и у филмовима ("Отац", "Дара из Јасеновца").

Осим "Олује", Максић снима и ратну драму "Хероји Халијарда" Радоша Бајића, такође амбициозан пројекат планиран као филм и серија, а завршио је и снимање филма "Траг дивљачи" Ненада Павловића, према прози великог редитеља и књижевника Живојина Павловића.

Глумац Давор Јањић, који је почетком деведесетих избегао из Сарајева, истиче да свуда у свету има људи који су били у таквим ситуацијама.

Ја сам прошао рат и знам како је то трагично време. Уз договор свих страна у сукобу и уз договор са страним силама, а на штету домаћег живља, велики број људи српског порекла напустио је земљу из страха да не буде убијен, то је била права трагедија, рекао је Јањић, афирмисан у многим регионалним филмовима - "Живот је чудо" Емира Кустурице или "Аутсајдер" словеначког режисера Андреја Кошака.

Јањић је био запажен и у многим другим антологијским филмовима бивше Југославије ("Ово мало душе", "Кудуз", "Станица обичних возова", "Живот са стрицем").

"Омега продакшн" је званично објавила да ће очекивана премијера филма бити у биоскопима у децембру, док ће серија почети да се приказује од марта 2022. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести