ПРЕМИЈЕРА РУСКО-СРПСКОГ ФИЛМА „НАШИ“ овог викенда на ФЕСТИВАЛУ РУСКОГ ФИЛМА у Новом Саду

Фестивал руског филма (Russian Film Festival) другу годину заредом биће одржан у Србији од 10. до 12. новембра у Београду, односно, од 10. до 13. новембра у Новом Саду.
1
Фото: Промо

Београдске пројекције биће организоване у Руском центру науке и културе „Руски дом“ и у МТС Дворани, док ће у Новом Саду сви филмови са програма моћи да се погледају у Културном центру Новог Сада. Улаз на све пројекције је бесплатан, а карте могу да се преузму на благајнама сала у којима се приказују филмови. Детаљније информације доступне су на сајту https://ruskidom.rs/sr/rff/

Russian Film Festival организује РОСКИНО, агенција која се бави промоцијом руског филма у свету, уз подршку Министарства културе Руске Федерације. Прошле године српска публика је срдачно дочекала овај догађај и, за три дана одржавања, фестивал је посетило више од 1.200 људи.

У Новом Саду фестивал отвара филм „Наши”, који премијерно овом приликом стиже пред српску публику. Филм ће у Културном центру Новог Сада премијерно бити приказан у петак, 10. новембра од 20 часова, а реч је о руско-српској љубавној комедији редитеља Јурија Суходољског. Филм „Наши“ је снимљен у заједничкој продукцији две компаније - АртКонтинент (Русија) и Апарте (Србија). Прича прати заљубљени пар, који долази у прелеп хотел у Сочију, али дугоочекивани одмор ремети присуство бившег у суседној соби. Српска публика ће први пут бити у прилици да погледа овај филм - у Србији су приказани само његови инсерти током III Руско-српског форума културе и туризма одржаног у децембру 2022.

Јуриј Суходољски, редитељ филма „Наши“ рекао је да желе да српска публика види филм који је снимљен са великом љубављу према српском народу, који говори о свему ономе што нас вековима повезује, по чему смо слични и по чему се разликујемо једни од других.

– Мислим да ће публику привући и дивна љубавна прича и одлични српски глумци - Данијел Ковачевић, Ксенија Репић, Ђорђе Марковић и Михаило Лаптошевић. Тренутно припремамо приказивање овог филма на светским фестивалима, тражимо дистрибутере и планирамо учешће на филмским тржиштима. Поред тога, у плану је и снимање наставка –  истакао је редитељ и додао да то није једини заједнички пројекат са српским колегама, јер су добили понуду да сниме савремену верзију совјетско-југословенског филма „Оковани шофери“ из 1974. године.

Српски гледаоци видеће и филм који је ове године постао један од најзапаженијих догађаја руске кинематографије - нову драму „Снигир“ у режији Бориса Хлебнјикова. Филм говори о посади рибарског брода захваћеног јаком олујом, али природне непогоде нису главни тест који посада мора да положи. Породична комедија „Какав отац такав син“ у режији Ивана Соснјина говори о наставнику географије који већ дуго није близак са сином, али све се мења када син поклања оцу за рођендан свој стари паметни телефон: отац се региструје на друштвеним мрежама и упознаје се са женом због које пожели да пређе целу Русију да би је видео. Ово је филм о породичним вредностима, о томе како се блиски људи у савременом свету удаљавају, и како далеки људи могу постати блиски.

На програму Фестивала руског филма је и тинејџерска комедија о младости и одрастању „Усијана глава Џејн “. Ово је други редитељски рад Ивана Капитонова, познатог публици пре свега као аутора хорор филмова. Најмлађим гледаоцима биће представљен дугометражни анимирани филм „Меда Бум!“ од твораца познатих цртаних јунака „Смешарики“, „Фиксији“ и „Малишарики“. Према заплету, врхунски лопов Макс краде јединствени рубин и планира да га изнесе из земље. Да га не би ухватили, крије га у плишаном меди по имену Бум, популарној дечијој играчки. Али медвед грешком заврши у продавници играчака. Онда се испоставља да је рубин магичан па играчке оживе.

Културна сарадња са Србијом наставиће се и након завршетка Руссиан Филм Фестивал: РОСКИНО у децембру, уз подршку Министарства културе Русије, планира да одржи Дане српског филма у Москви и Санкт Петербургу. Биће организован и долазак српских продуцената у оквиру пројекта „Филминг Лоцатионс ин Руссиа“, односно промоције руских региона као филмске локације.

Главни циљ Фестивала руског филма је упознавање иностране публике са разноврсношћу савременог руског филмског садржаја: од играних филмова различитих жанрова и ТВ серија до анимација и документарних филмова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести