Преминула глумица Мира Фурлан у 65. години

ЛОС АНЂЕЛЕС: Позната филмска и позоришна глумица Мира Фурлан преминула је у 65. години, објављено је на њеном Твитер налогу.
mira-furlan Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Она је преминула у среду, 20. јануара, али вест је данас објављена.

Вест је потврдио и њен пријатељ, аутор америчке научно-фантастичне серије "Бабилон 5" Мајкл Страчински, у којој је Фурлан глумила амбасадорку Минбари Делен.

Он је додао и да је већ неко време знао да јој се здравствено стање погоршало, али да су се надали најбољем.

"Ноћ је велике туге, јер је наша пријатељица и другарица пошла путем где је не можемо достићи. Али као и код свих ствари, временом ћемо је сустићи и верујем да ће имати много прича и много нових улога да подели са свемиром", објавио је Страчински.

Одлазак једне од најбољих и најлепших глумица бивше СФРЈ

БЕОГРАД: Глумица Мира Фурлан преминула је у 66. години, а важила је једну од најбољих и најлепших глумица са простора некадашње Југославије.

Мира Фурлан је рођена 1955. године у Загребу и играла је у многим филмовима и серијама југословенске продукције, међу којима су најпознатији телевозијска серија "Пут у Вучијак" и филмови "Отац на службеном путу" Емира Кусттурице и "Чепота порока" Живка Николића.

У Сједињеним Државама је позната по улози Делен у телевизијској научно фантастичној серији Бабилон 5 и по улози Данијел Русо у серији Изгубљени.

Мира Фурлан била је једна од најлепших глумица из бивше Југославије.

На Академији за казалиште и филм у Загребу је дипломирала 1978. године. Одмах након завршеног факултета остварила је неколико познатих позоришних улога, за које је и награђивана.

У бившој СФРЈ је призната глумица, коју је публика упознала кроз бројне улоге у домаћим филмовима и позоришту као чланица Хрватског народног казалишта у Загребу.

Почетком деведесетих, у време када је мржња између Срба и Хрвата била све већа, Мира Фурлан је била мета предрасуда и претежно негативних коментара, као због својих ставова према рату у земљи тако и због везе са својим супругом Гораном Гајићем.

Због свега, они су емигрирали у САД.

Глумица је у почетку била принуђена да ради као конобарица, али је веома брзо успела да настави са глумом.

Поред глуме, осамдесетих година прошлог века кратко је наступала за рок-бенд "Ла Цинема".

Запамћене су и њене улоге у филмовима "Киклоп" (1982) Антуна Врдољака и "У раљама живота" (1984) и "За срећу је потребно троје" (1986) Рајка Грлића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести