Снима се филм о Кошарама, прва клапа на Видовдан

БЕОГРАД: Битка на Кошарама, један од најважнијих догађаја из новије историје, тема је новог филма и серије „Кошаре“ у режији Балше Ђога, а чија ће премијера бити у фебруару, најавили су аутори и организатори на конференицји у згради Владе Србије.
kamera, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ђого је истакао да постоје филмови, као што је овај, које је немогуће снимити без помоћи државе, војске и локалних самоуправа.

Он је казао да је пред њима велики, важан и одговоран посао јер треба помирити много прича, оних који су били тамо, доживели и саму драматизацију.

Снимање почиње на Видовдан што, према речима Ђога, има посебно значење, а пратиће приче момака из 53. граничног батаљона и догађаје из њихове визуре.

Ти момци и њихове приче које слушам већ годину дана уназад, су моја прва публика, а на мени је да успем да са глумцима пренесем и дочарам шта су ми они говорили. Овај филм видим као свој четврти војни рок, каже Ђого.

Према његовим речима, овај филм не би радио да не мисли да нешто може да промени, те да је најважније истаћи да га не снимају с мржњом према некоме, већ само са жељом да се баве истином, а да не лажу ни себе ни друге. Да направе споменик јунацима с Кошара.

Преносимо оно што су ти момци доживели, али овај филм није документарни, већ играни, имена неће бити иста, али догађаји хоће. Никада нисам био политички коректан, нисам тако учен, ни васпитан, тако да нисам имао никаквих притисака, већ сам радио како сам мислио да треба. Зато је важно да уметник зна шта жели да каже, а ми то знамо и стојимо иза тога. Праведан сам према себи и догађајима, истиче редитељ.

Глумац Светозар Цветковић играће генерала, а како је казао, за њега ова улога има посебну важност.

На трећој години ФДУ 1979. играо сам поручника авијације Југословенске народне армије у филму „Дани од снова“ Влатка Гилића. То је била моја прва улога икад. Трабало је да прође 41 година да бих дошао до генерала.., присетио се Цветковић.
Како је додао, једне ноћи је погледао све епизоде документарног серијала о Кошарама и тада се упитао где је он тада био, шта се тада дешавало.

Када ми је Балша дао сценарио схватио сам да је наша дужност да откријемо где смо ми били. Истину о људима који су у себи носили само љубав и жељу да одбране нешто што је наше. Ту лежи и однос према прошлости и будућности.Мислим да смо дужни то да урадимо без икакве мржење, само са вољом и жељом да кажемо да ми припадамо овом народу уз све ужасе које смо доживели, закључује глумац.

Виктор Савић казао је да му је ово можда најважнија улога до сада.

Без обзира што се све догодило пре 21. годину, све се то и даље дешава. Познајем Ђогову свесност и националну будност и зато верујем у истинитост овог пројекта који је од велике важности за све нас, казао је Савић.

Упитан на који начин ће се спремати за ову улогу, Савић је казао да „глума долази изнутра и да се за ову улогу човек спрема цео живот“.

Све што има везе са Србијом и нашим националним идентитетом је нешто што о чему кроз приче и легенде слушам цео живот тако да је то нешто што је у мени одувек. Најбитније припреме су ту, казао је глумац.

Он је истакао да овај филм није прављен са идејом шта ће други рећи.

Ово је филм нама о нама, а не свету о нама. Осећамо одговорност да испричамо истину због насих самих. Није упућена мржња, већ је споменик онима који су бранили нас док смо ми билу ушушкани, казао је Савић.

Млади глумац Лука Грбић је истакао да му веома значи да ради на овој причи јер се он није ни родио у време овог догађаја.

Сматра да не сме да се не зна о томе, а да је такође јако важно да његова генерација сазна о јунацима с Кошара.

Ово је споменик тим генерацијама. Мислим да треба да будемо поносни, јер имамо на шта, казао је Грбић.
Јован Јовановић игра једну од главних улога,а овом приликом казао је да је велика част бити део пројекта који је од толике важности, и да се нада да ће оправдати своје учешће у њему.

Глумац Милош Биковић глумиће старијег војника који долази да помогне младим војницима на Кошарама, а у свом искуству има ратове из прошлости, док ће Жарко Лаушевић имати улоге које још увек нису одређене и зависиће од, како је редитељ казао, његове доступности.

Филмски центар Србије је, подсетила је председница Управног одбора Јелена Триван, пре четири године покренуо Конкурс за филм са националном темом са жељом да велике и важне теме из српске историје буду овековечене на филму, те се ове године поред „Кошара“ у фебруару очекује премијера првог играног филма о Јасеновцу „Дара из Јасеновца“.

Ово је велики и важан филм јер смо имали дефицит остварења с националном темом. Након конкурса снимани су „Краљ Петар И“ и „Заспанка за војнике“. Сада имамо у плану да се сними и филм о бомбардовању и серија о Олуји и прогону Срба, казала је Триванова.

Она је подсетила на полемику између ФЦС и Министарсва културе због смањења средстава, међутим, како је истакла, Влада Србије је на јучерашњој седници рашила тај проблем и ФЦС је враћан буџет, због чега се захвалили премијерку Ани Брабић и председнику Александру Вучићу на разумевању.

Филмови попут ових захтевају много ангажовања и подршке са свих страна. Када смо радили „Дару из Јасеновца“ до краја нисмо добили дозволу Хрватске да снимамо на њиховом подручју иако је много већа временска дистанца. „Кошаре“ ће захтевати бројне локације, глумце, војску, казала је Триванова.

Она је истакла да очекује да ће бити проблема када су у питању глумци и дала пример оних који долазе са албанског говорног подручја, јер сматра да су баријере и даље велике, те ће због њих многи одбити улоге.

Филм, међутим, има за циљ да сруши баријере јер историјске истине помажу неком трајном миру и то треба колеге из региона да имају у виду, казала је Триван.

Филм и серију потписује продукцијска кућа Омега Продакшн, те се овом приликом обратио и Владан Анђелковић који је казао да је идеја настала пре шест година с циљем да се направи кроз видео форму својеврстан споменик јунацима са Кошара.

Премијера филма се планира у фебруару, док ће серија на Суперстар каналу Телеком Србије бити неколико месеци касније.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести