Тродневни Фестивал видео-уметности у Свилари

Међународни фестивал видео-уметности “Видеомедеја”, 25. по реду, биће реализован од 14. до 16. октобра у Културној станици “Свилара”, Ђорђа Рајковића 6б. Програм ће сваког дана почињати у 17 сати и трајаће до 22, а улаз је бесплатан. Свечано отварање фестивала планирано је за четвртак, 14 октобар, у 19.30 часова, одмах након пројекције играног, дугометражног филма “Журка”, редитеља Александра Давића.
svilara dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Видеомедеја“ је новосадски фестивал који је у протеклих четврт века достигао европске оквире, те ће у простору некадашње фабрике свиле окупити домаће и светски познате ствараоце видео-уметности из више од 40 земаља. Састоји се из такмичарског и ревијалног дела, а у оквиру програма посетиоци ће моћи да виде 58 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света.

Такмичарски програм, где преовлађују уметнички радови који преиспитују политичке, друштвене и културалне конструкције система, састоји се од 26 изабраних радова из две селекције – Пројекције (видео, филм, анимација) и Медијски пројекти (медијске инсталације и интерактивни пројекти). Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм, који ове године чини седам видео-радова домаћих аутора у селекцији “Made in Serbia” и девет студентских уметничких филмова из категорије “Лунартис”. У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види и дугометражни играни филм “Журка“, као и документарни филм „Video restArt“.

Трочлани интернационални жири доделиће награду „Сфинга“ за најбољи рад из категорије „Пројекције“ и награду „Богданка Познановић“ за најбољи рад из категорије „Медијски пројекти“, а отворена је могућност и за похвале и Награду публике.

Фестивал је реализован у продукцији Удружења за видео-уметност „Видеомедеја“, под покровитељством Градске управа за културу, Покрајинског секретариата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Министарства културе и информисања Републике Србије.

        Б. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести