Филмски центар Србије предложио мере за помоћ кинематографији

БЕОГРАД: Поводом новонасталих околности услед епидемије вируса КОВИД-19, Филмски центар Србије обратио се у два дописа Влади Србије, Министарству финансија и Министарству културе и информисања, и замолио за пружање помоћи дистрибутерима и приказивачима кинематографских дела, рекао је за Тањуг директор ФЦС Гордан Матић.
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs
Такође, у допису је и разматрање пружања помоћи веома угроженим секторима аудиовизуелне индустрије, у које спадају рентал компаније, продуцентске куће, како сервисних (извршних за стране продукције) тако и извршних за домаћу кинематографију, као и сродних делатности (Филмски и тв студији, сценографске и костимографске радионице и студији, кетеринг компаније, постпродукциони сектор - студији монтаже слике, звука, колор корекције...).
 
"Ситуација се мења из дана у дан, како код нас, тако и у свету. Услед ових околности, пратимо и анализирамо све што се догађа у привреди и сектору креативних индустрија, широм света и код нас. Трудимо се да, као резултат свега тога, предложимо адекватне мере за помоћ филмског индустрији у Србији", рекао је Матић.
 
Како каже, пре свега мисли на помоћ онима који су највише погођени - на првом месту то су дистрибутери и приказивачи филмова, који су први претрпели озбиљне губитке у приходу забраном окупљања, а потом и увођењем ванредног стања, затим рентал куће и филмски и телевизиски студији, као и продуцентске куће, постпродуционе компаније као и остале сродне делатности које су предходних година значајно доприносиле имиџу али и квалитету наше кинематографије.
 
Филмски центар Србије је подсетио да у поменутим угроженим секторима аудивизуелне индсутрије ради око 5.000 људи.
 
Имајући у виду да је њихов приоритет у овим тешким тренуцима, осим обављања редовних делатности, и заштита филмске инфраструктуре, међу мерама које су предложене су и тренутни прекид плаћања доприноса за запослене, односно плаћања такси, ослобађање ПДВ-а током трајања ванредног стања, подршка у репрограмирању банкарских кредита, финансијско охрабривање у пословима одржавања минимум процеса рада, одлагање плаћања паушалног пореза за предузетнике за период трајања ванредног стања и најмање 60 дана након његовог укидања, као и гаранције за подизање микро кредита за ликвидност без камате које би правна лица враћала на три године са грејс периодом од 12 месеци након укидања ванредног стања.
 
Такође, ФЦС предлаже и стварање Фонда солидарности филмске индустрије који би помогао малим и микро компанијама регистрованих за кинематографску делатност, да опстану до периода укидања ванредног стања и престанка претње ЦОВИД-а.
 
Указујући на праксу у другим европским земљама, ФЦС је у обраћањима Влади и ресорним министарствима истакао како су Француска, Немачка, Италија, Пољска, Данска, Португал, Румунија и неке друге државе већ увеле мере попут смањења пореза на запослене, субвенције, позајмице, отпис дугова и умањење пореза, нарочито биоскопима, независним продукцијским кућама и микро-фирмама.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести