Изложба поводом 110 година од рођења Петра Лубарде

Кућа легата у Београду обележавајући 110 година од рођења Петра Лубарде, на дан уметниковог рођења 27. јула у 19 часова, у његовом легату отвара изложбу и открива Лубардину бисту, рад Сретена Стојановића.
lubarda_srdja__zlopogledja_1957..jpg
Фото: Петар Лубарда, Срђа Злопоглеђа, 1957.

Вредна уметничка збирка, у којој домантно место заузимају управо Лубардини радови, била је у власништву др Блажа Кусовца, бившег амбасадора Југославије у Индији и колекционара, а након његове смрти продата је предузећу Синтелон из Бачке Паланке (садашња компанија Таркетт). 

Петар Лубарда је у овој колекцији заступљен са 36 слика из различитих фаза уметничког рада. Збирка не заузима важно место у овој колекцији само због своје бројности него и због истакнутог места овог уметника на југословенској ликовној сцени. Уменичко стваралаштво представљено одабиром једанаест слика покрива распон од 30-их година 20. века сликама  Портрет Црногорца ( Саво Ивов, 1933) и Љуботињ И (1937) до  прелома  и промене ликовног израза радовима из 50-их година 20.века међу којима су Гавран (1951), Гуслар (1952), Нарови (око 1955), Срђа Злопоглеђа (1957) и друге.

Изложба  представља део пројекта обележавања 110 година од рођења уметника и жеља да се представи сегмент богате колекције која данас није само резултат индивидуалне културне свести једног колекционара, какав је био др Блажо Кусовац,  већ је и део шире материјалне и културне традиције.

Ови радови, са осталим вредним делима из компаније Таркет, представљени су у оквиру изложбе “Од приватног ка јавном” прошле године у Галерији Матице српске.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести