ЈЕЗИКОМАНИЈА Ка­кво ће вре­ме би­ти сутра?

Зна­те ли шта би Ра­до­ван (Тре­ћи – ле­ген­дар­ни и че­сто ци­ти­ра­ни лик из дра­ме Ду­шка Ко­ва­че­ви­ћа, у из­вед­би Зо­ра­на Рад­ми­ло­ви­ћа) је­ди­но ме­њао у не­ким ње­го­вим, за­ми­шље­ним днев­ним но­ви­на­ма? Је­ди­но вре­мен­ску прог­но­зу... И још по­не­што, али ово ни­је ме­сто за ту при­чу.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Знам љу­де ко­ји у днев­ним но­ви­на­ма чи­та­ју са­мо хо­ро­скоп и ка­кво ће би­ти вре­ме су­тра или у на­ред­ном пе­ри­о­ду.

Мо­жда сте при­ме­ти­ли (а мо­жда и ни­сте!) да је је­зик у тим тек­сто­ви­ма дру­га­чи­ји: Да ско­ро и не­ма гла­го­ла, да се ма­хом ко­ри­сте при­де­ви (хлад­но, то­пло, сне­жно, вру­ће...) Ти исти при­де­ви се по­ре­де: хлад­ни­је, нај­хлад­ни­је... При­дев ВРУЋ има пра­вил­но по­ре­ђе­ње: ВРУЋ, ВРУ­ЋИ, НАЈ­ВРУ­ЋИ!

Не­ка ду­го­роч­на прог­но­за се из­но­си за пе­ри­од од-до (а не за вре­мен­ски пе­ри­од од-до!)

Тем­пе­ра­ту­ра је ВИ­ША или НИ­ЖА. А ако же­ли­те да ко­ри­сти­те су­пер­ла­тив, би­ће НАЈ­ВИ­ША (ни­ка­ко нај­ви­ши­ја!) или НАЈ­НИ­ЖА!

ПО ПОД­НЕ (или ПО­СЛЕ ПОД­НЕ) се пи­ше одво­је­но кад се ко­ри­сти као од­ред­ба (у шест са­ти по под­не), а кад се ко­ри­сти као име­ни­ца – за­јед­но (не­дељ­но по­под­не, сва­ког по­по­дне­ва). За ПРЕ ПОД­НЕ ва­жи исто то. Ако је од­ред­ба пи­ше се одво­је­но (пре под­не ће би­ти сун­ча­но), а ако је име­ни­ца пи­ше се за­јед­но (сва­ког пре­по­дне­ва).

То­по­ни­ми ко­ји се че­сто ко­ри­сте је­су Ти­моч­ка или Не­го­тин­ска кра­ји­на, Бал­кан­ско по­лу­о­стр­во... Стра­не све­та се пи­шу ма­лим сло­вом, а сло­же­ни­це спо­је­но (ма­лим сло­вом): се­ве­ро­за­пад, ју­го­и­сток... као и при­де­ви се­ве­ро­и­сточ­ни, ју­го­за­пад­ни...

На­та­ша Мир­ко­вић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести