Дејан Стојиљковић добитник Андрићеве награде

БЕОГРАД: Андрићева награду за 2020. годину припала је Дејану Стојиљковићу за збирку приповедака ''Неонски блуз'', у издању београдске Лагуне, саопштили су из Задужбине Иве Андрића.
k
Фото: Tanjug/ video arhiva

Ова награда се додељује за најбољу приповетку, циклус, односно збирку приповедака објављене на српском језику између 1. јануара и 31. децембра претходне године.

Жири Андрићеве награде, у саставу: проф. др Александар Јовановић, др Марко Недић и Петар Пијановић једногласно је донео одлуку да вредно признање оде у руке Дејана Стојиљковића.

У саопштењу жирија се наводи да је "спајајући исконску жудњу за приповедањем са новим осећањем историје и модерним културним сензибилитететом, Дејан Стојиљковић у збирци ''Неонски блуз'' ''остварио низ упечатљивих приповедних ситуација кроз које се његови јунаци непрестано крећу између архетипског и предачког наслеђа, са једне стране, и налога савременог тренутка, са друге стране".

У најужем избору биле су и књиге Дејана Симоновића ''Безглаво'', (Оксиморон, Београд) и Емсуре Хамзић ''Скарабеј од жада'' (Агора, Зрењанин - Нови Сад).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести