Дело Мирче Елијадеа у издању „Академске књиге”: Разумевање мита

Новосадска издавачка кућа Академска књига објавила је недавно књигу “Митови, снови, мистерије” Мирче Елијада, једног од најзначајнијих светских стручњака у области компаративне анализе религија, који је био чувен и као ауор књига из оболасти митологије, алхемије, индијске филозофије.
elijade
Фото: Printscreen

Ово је један од најважнијих наслова у књижевном опусу Елијаде који се сада први пут појављује на српском, а са фернцуског је превео Душан Јанић.

Разумевање мита, као је писао Елијаде показаће се као једно од најкориснијих открића 20. века. По његовим речима, западњак више није господар света: испред себе више нема „домороце”, већ саговорнике. Добро је што знамо како да се започне дијалог: битно је препознати да више не постоји прекид између „примитивног” или „заосталог” света и модерног Запада. Морамо бити свесни онога што је још увек митско у животу савремених људи, сматрао је овај аутор.

Мирча Елијаде (1907–1986) историчар и књижевник румунског порекла, студирао је и докторирао филозофију у Букурешту. Када му је било 21 година, након дипломирања, отишао је у Индију, где је у Калкути студирао санскритски језик и јогу са професором Дасгуптом. Докторирао је филозофију у Букурешту, тезом о методама мишљења и праксе у јоги. Између 1933. и 1940. истовремено се бави обимним научним радом, белетристиком, публицистиком, као и предавањима из филозофије и историје религије у Универзитету у Букурешту. Током рата био је аташе за културу румунске амбасаде у Лондону (1940. и 1941) и у Лисабону (1941-1945). Доласком комунизма, Елијаде је након рата 1945. у Паризу предавао историју религије, најпре на Éцоле пратиљуе дес хаутес éтудес (до 1948), а потом на Сорбони. Од 1957. био је редовни професор на Универзитету у Чикагу. Проучавао је религију примитивних друштава Аустралије, Полинезије и Африке, културе древне Индије, Египта, Грчке и Рима. Аутор је више књига из области историје религија, али и дела из уметничке књижевности. Академска књига је 2011. године објавила његову студију “Расправа о историји религија”.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести