Додељене награде Eвропске уније за књижевност

Награда Европске уније за књижевност за 2021. припала је Дејану Тиагу Станковићу, аутору романа „Замалек” у издању “Лагуне”, саопштено је на онлајн прес конференцији у Бриселу. Ово престижну награду добило је ове године13 писаца из 13 европских земаља.
s
Фото: Приватна архива

- Жири је био импресиониран вештом језичком имагинацијом аутора. Радња романа је смештена у Каиро, ликови различитих националности носе са собом судбине које су обојиле 20. век, што све на дубоко литерарни начин занима читаоце у Србији. Овај роман, на фону је са „Александријским квартетом“ Лоренса Дарела, чувеном књигом, и доноси изузетно снажну књижевну причу - рекао је Ненад Шапоња, председник нашег жирија. Дејан Тиаго Станковић „Замалек“ са поднасловом „роман о кисмету“ сместио је у Каиро, у четврт изниклу на речном острву у Нилу, а радња се врти око антикварнице коју воде помало контроверзни египтолог Коста и његова поћерка Арна све док њега не стигну греси из прошлости.

Награда Европске уније за књижевност (тхе Еуропеан Унион Призе фор Литературе) је годишње признање које се додељује најбољим европским списатељима у успону, и то у циљу истицања креативности диверзитета и богатства савремене европске књижевности; промоције циркулације дела европске књижевности; пружања подстицаја међународној продаји књига; подстицања интереса за издаваштво, продају књига и читалаштво, посебно када је реч о делима која су настала у другим европским земљама. Награда Европске уније за књижевност установљена је 2009. да би се указало на различитост гласова у савременој белетристици, као и да би се подстакло међусобно упознавање.

Доделу награде организује партнерски конзорцијум који чине Европски савет писаца, Федерација европских издавача и Европска и међународна федерација књижара и дистрибутера, уз подршку Европске комисије за књижевност. Награда се финансира кроз програм Креативна Европа, а доступна је свим земљама које учествују у том програму ЕУ за финансирање културног и креативног сектора.

Процес доделе подразумева именовање националних жирија, који се састоје од стручњака из подручја књижевности, издаваштва и књижара, у ротирајућој трећини земаља учесница програма Креативна Европа. Након што су ушли у ужи избор од два до пет кандидата, сваки жири одлучује о свом националном победнику. У жирију који је одлучивао о томе које ће се књиге из Србије наћи ове године у конкуренцији били су издавачи Бора Бабић и Иван Бевц, уредница Ана Пејовић и песник, критичар и издавач Ненад Шапоња. У ужем избору било је 55 аутора из 13 земаља међу којима су били и романи наших писаца“Подстанар” Филипа Грујића (Лом), “Прекрасне рушевине” Сава Стјеповића (Дерета) и “Хостел Калифорнија” Звонке Газиводе (Геопоетика).

Лауреатима следује новчана награда од 5.000 евра и, што је још важније, подршка фондова за превођење на друге језике и промоцију у другим земљама. Добитници Европске награде за књижевност из Србије ранијих година били су Јелена Ленголд („Вашарски мађионичар“, 2011), Угљеша Шајтинац („Сасвим скромни дарови“, 2014) и Дарко Тушевљаковић („Јаз“, 2017).

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести