Гордана Куић и Антонио Итурбе о баштини сефардских Јевреја

БЕОГРАД: Шпански новинар и писац Антонио Итурбе, аутор романа "Библиотекарка из Аушвица", разговараће с познатом српском књижевницом Горданом Куић о баштини сефардских Јевреја у књижевности, на дружењу са публиком у среду, 5. јуна, у Институту Сервантес у Београду.
r
Фото: pixabay.com

Романом "Библиотекарка из Аушвица" Итурбе успешно је скренуо пажњу светске јавности на искуство преживеле затворенице из Аушвица Дите Краус. 

Четрнаестогодишња Дита једна је од многих Јеврејки коју су нацисти одвели у тај злогласни логор. Одведена, заједно с родитељима из кварта Терезин у Прагу, покушава да се прилагоди ужасном животу у логору. 

Када је јеврејски вођа Фреди Хирш замоли да преузме бригу о осам драгоцених књига које су затвореници успели да прокријумчаре поред стражара, она пристаје на, поставши тиме "библиотекарка из Аушвица". 

Итурбеов роман преведен је на више светских језика, а српској публици представља га издавачка кућа Публик Практикум.

Шпански писац ће у Београду боравити на позив Института Сервантес, где ће се на књижевној вечери сусрести с Горданом Куић, ауторком низа романа о личној историји њене породице сефардског порекла. 

Овом приликом посебна пажња биће посвећена роману "Мирис кише на Балкану" (Вулкан издаваштво) који је стекао велику популарност широм Балкана. 

Прича о судбини једне сефардске породице из Сарајева кроз вихоре светских ратова преточена је и у телевизијску серију и филм, а објављена је и у Шпанији у издању издавачке куће Фунамбулиста.

Разговор двоје аутора модерираће професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду Ивана Вучина Симовић, стручњак за сефардске студије. 

Биће обезбеђен симултани превод са шпанског на српски, а након званичног дела, Антонио Итурбе и Гордана Куић потписиваће примерке књиге заинтересованим посетиоцима. Улаз је слободан.

Овај округли сто чини део пројекта названог "Рута Сервантес: Сефардски Београд", којим Институт Сервантес настоји да представи богато сефардско наслеђе српске престонице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести