Група писаца одлучила да бојкотује Нинов конкурс: „Жири је некомпетентан, а награда компромитована”

Данас тачно у подне биће познато име 66. лауреата Нинове награде за роман године, а у конкуренцији је, од равно 200 пристиглих наслова, остало пет књига: “Мулат албино комарац” Стева Грабовца (издавач Имприматур), “Грозота или...” Слободана Тишме (Чаробна књига), “Yugoslav” Ане Вучковић (Партизанска књига), “По шумама и горама” Миленка Бодирогића (Орфелин) и “Пас и контрабас” Саше Илића (Орфелин).
Ninova nagrada Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Избор најбољег у рукама је Ниновог жирија, који ове године ради у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић (председник).

И управо је тај састав жирија испровоцирао 18 књижевника да потпише саопштење у којем се позива на бојкот награде, уз напомену да ће тражити од својих издавача да убудуће не пријављују њихова дела на Нинов конкурс за избор романа године. У темељима прогласа је оцена да је жири некомпетентан, јер га, уместо књижевних критичара и теоретичара књижевности, творе телевизијска новинарка, филозоф, песник, уредник часописа, а председава му колумниста.

„Не постоје награде које се савршено поштено додељују. Нити има жирија за доделу књижевних признања који су беспрекорно компетентни. Не постоје награде за уметничко дело у којима се вануметнички критеријуми, барем у извесној мери, не мешају са уметничким. Ни Нинова награда, у својим златним годинама, није била изузетак од овог правила, али су књижевна стручност и интелектуално поштење већине чланова жирија који су о њој одлучивали, чинили да вануметнички критеријуми ипак у знатној мери буду подређени уметничким вредностима. Зато је ова награда у својим најбољим годинама имала неспоран реноме. Али, та времена су дефинитивно прошла. У складу са саставом жирија добијен је и ужи избор од десет књига, који, част изузецима, и без обзира на то која су дела ушла у најужи избор и које ће бити проглашено добитником, представља трагикомичан покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест, прогласи космополитизмом. Пошто не можемо да утичемо на одлуке које се доносе у оквиру једне приватне фирме, наш преостали избор јесте да не допустимо да у будућности учествујемо у једној све већој срамоти”, наводи се у прогласу који су, међу осталим, потписала два досадашња добитника Нинове награде - академик Миро Вуксановић (2006. за „Сеомољ земљу”) и лањски Владимир Табашевић (за „Заблуду Светог Себастијана”) - као и Емир Кустурица, Слободан Владушић, Владимир Кецмановић, Дејан Стојиљковић, Ђорђе Писарев, Фрања Петриновић, Мухарем Баздуљ, Љубица Арсић...    

М. С.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести