Конкурс за стрип Србије и Француске до 28. фебруара

ПАНЧЕВО: Конкурс за Укрштене уметничке резиденције у области стрипа за 2021. годину отворен је још седам дана, до 28. фебруара у поноћ.
Strip serijal „Džeremaja“  Foto: privatna arhiva
Фото: Стрип серијал „Џеремаја“  Фото: приватна архива

Расписали су га 1.фебруара Град Панчево, Француски институт у Србији и Агенција КомуникАрт.

У конкурсу учествује и Међународни центар за стрип и илустрацију из града Ангулем у Француској, а у оквиру овог програма биће подржана два стрип пројекта у виду уметничке резиденције стрип аутора из Србије у Ангулему током јуна и јула 2021, као и француског стрип уметника који ће боравити у Панчеву у октобру ове године.

Имена добитника конкурса биће објављена 13. априла на сајту Француског института у Србији, а детаљне пропозиције конкурса и формулар за пријаву доступни су на интернет страни института.

Добитник стипендије из Србије боравиће у Кући аутора у Ангулему, где ће на располагању имати смештај и атеље током трајања резиденције, а дела која настану за време тог периода биће приказана на изложби у оквиру Нова Фестивала у Панчеву у октобру ове године.

Кућа аутора је интегрални део Међународног центра за стрип и илустрацију, који у свом саставу има и Музеј стрипа, изложбене галерије, архив, специјализовану библиотеку, Центар за документацију, књижару и биоскоп.

Од свог настанка 2002. године до данас угостила је више од 300 младих талената или реномираних стваралаца из Француске и широм света.

Истовремено са конкурсом у Србији, отворен је и конкурс у Ангулему за боравак у Панчеву и ужи круг кандидата ће одабрати стручна комисија у француском граду а одлуку о резиденту ће донети комисија у Србији сачињена од представника партнера на програму.

Добитник стипендије ће боравити у Панчеву током месец дана у октобру, а своје радове ће изложити на Нова Фестивалу.

У оквиру посете председника Републике Француске Емануела Макрона Србији, 2019. године је потписан Споразум о сарадњи у области културе и стрипа између француских и српских институција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести