Матија Бећковић отвара Београдски сајам књига

БЕОГРАД: Песник и академик Матија Бећковић отвориће 63. Међународни београдски сајам књига, који се одржава од 21. до 28. октобра, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф, најавили су данас организатори на конференцији за медије у Медија центру Београд. 
Matija Beckovic Lucic.jpg
Фото: Дневник (Б.Лучић)

Председник Одбора Београдског сајма књига Зоран Аврамовић напоменуо је да је остало још три дана до момента у којем ће се приказати "издавачка жетва". 

"У току 63 године Београдски сајам књига је успео да преброди економске и политичке изазове. Данас се суочавамо са дигиталном револуцијом и такозваном "кризом читања". Зато је наш слоган ове године "Радост читања" и верујем да би то могао слоган за сваки наредни сајам књига", рекао је Аврамовић. 

Према његовим речима, прошле године је било 116 иностраних излагача на Београдском сајму књига, а изложбени простор је дуплиран са 15 на 30 хиљада квадратних метара. 

"Дочекаћемо 5.000 учесника 500 програма и бројну публику, а цена карте и даље остаје непромењена и износи 150 динара", казао је Аврамовић подсетивши да је расподела простора увек била највећи проблем Београдског сајма књига, јер су много веће жеље од могућности. 

Уредница програма Београдског сајма књига Сања Милић казала је да је издаваштво највиталнија, најмасовнија културна индустрија која има најдужу традицију. 

"У програмима Београдског сајма књига учествоваће сви који су важни за настајање књиге: преводиоци, илустратори, графички дизајнери, као и низ важних аутора. Задовољство ми је што могу да најавим да ће министар културе Руске федерације Владимир Медински представити своју књигу "Рат-Митови ШСР-а 1939-1945" у недељу, 21. октобра, након отварања Београдског сајма књига. То је велика част за наш Сајам књига", казала је Милић. 

Она је најавила да ће у сали "Десанка Максимовић", која је намењена најмлађима, прославити 120 година од рођења познате песникиње. 

Важан део програма, како је рекла, биће посвећен поезији. 

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести