Три наслова у најужем избору за награду Лаза Костић

НОВИ САД: Жири књижевне награде “Лаза Костић”, коју додељује Међународни сајам књига у Новом Саду, у најужи избор уврстио је роман Горана Марковића “Београдски трио” (објављен у издању београдске “Лагуне”), научну студију Зорана Милутиновића “Битка за прошлост” (Геопоетика, Београд) и поетску збирку Селимира Радуловића “Дванаест” (Завод за уџбенике, Београд).
sajam knjiga, ilustracija
Фото: Илустрација

Марковић исписује драматичну повест о љубавном троуглу која се одвија у послератном Београду и, како најављује издавач, сивило југословенске свакодневнице у епохи хладног рата приказује очима једног странца, прослављеног писца Лоренса Дарела, који је четрдесетих година био службеник Британске амбасаде у Београду, и при томе плете уверљиву причу са познатим историјским личностима и тако на оригиналан начин осветљава немиле догађаје и појединости из оскудних времена Информбироа. Књига “Битка за прошлост” је прва научна студија српског стручњака међународног академског реномеа која се бави идеолошком и религијском злоупотребом књижевног дела нобеловца Иве Андрића. Милутиновићева студија аргументовано, систематично и без примеса идеолошког, доказним поступцима анулира све покушаје понижавања ове књижевности. Студија је и временски и тематски свеобухватна, широка и чврста у одбрани дела које од свог настанка бива парадигма свету за дубоко разумевање карактерологије, идентитета и културног наслеђа Босне и Балкана.

Радуловићева поетска књига симболично кроз песму указује на посланике изабране од самог Исуса Христа. По речима Ивана Негришорца поезија Селимира Радуловића настаје из доживљаја промашености човековог отуђења у односу на Творца, Сведржитеља и Спаситеља, те покушаја да се у свести поново утврде садржаји који су, наизглед, потпуно нестали из свести не само ширих друштвених слојева, него и из свести драгоцених, спасоносних појединаца, оних због којих би Бог спремно сачувао свет од коначног пострадања.

Поред ове награде за најбоље књижевно остварење објављено између два новосадска сајма књига, жири је сачинио и најужи избор наслова за признање у области књижевности за децу у коме су “Догодовштине једног Џонија” Николе Ђуричка (Вулканчић, Београд), “О дугмету и срећи” Јасминке Петровић (Креативни центар, Београд) и “Ја сам Акико” Стефана Тићмија (Лагуна, Београд).

Коначну одлуку о овогодишњим лауреатима жири у саставу Фрања Петриновић, председник, Ђорђе Писарев и Зоран Ђерић саопштиће у петак, 1. марта. Признања ће бити уручена на Међународном сајму књига у Новом Саду који ће се ове године одржати од 5. до 11. марта.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести