Лунгулов: Филм о Ју групи је интиман и епски

Гост нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор био је редитељ Дарко Лунгулов који је говорио о свом документарном филму "Ју група - Тренутак сна" који ће бити премијерно приказан данас на ФЕСТ-у.
e
Фото: Youtube Printscreen

"Мислио сам да знам пуно о Ју групи. Снимао сам филм седам година, пратио њене чланове и упознавао чланове породице, имао више интерјвуа и сазнао пуно тога. Мислим да сад знам историју Ју групе боље од њих самих", навео је редитељ.

Лунгулов је додао да је сазнао, између осталог, да су басиста Жика Јелић и гитариста Драги Јелић претходно свирали у групи Џентлмени, са којом су са другим саставима наступали у Дому омладине Београда на прославама рођендана председника Југославије Јосипа Броза Тита. "Породица Јелић и Ју група имају таленат који нама као нацији фали а то је слога. Они су једна јака породица у којој сви навијају једни за друге. Један за све, сви за једног", оценио је Лунгулов. Према његовим речима, поред талента и упорност је нешто због чега је Ју група су толико дуговечан и значајна. Лунгулов је подсетио да је Ју група названа по другој Југославији, на чијем почетку су рођени њени чланови, и са њим одрастали, али се држава а бенд је преживео.

"Ју група - Тренутак сна" не говори само о бенду него и о породици Јелић, а Лунгулов истиће да је то "интиман али и епски филм, врло широк и дубок, захвата 80 година". Лунгулов је рекао да очекује да ће гледаоце филм емотивно дотаћи, пошто се преплићу приче о три брата Јелић, Жики, Драгом и Радету, који одрастају и почињу се бавити музиком. "Пратимо породичне судбине и земљу која се развија, развој поп музике, бендове и најмлађег ћлана Петра Јелића који је са Ју групом 30 година", навео је редитељ. Према његовим речма, филм доноси мноштво до сада невиђене архивске грађе, пошто му је Жика дао око 40 ролни супер 8 филмова које су се снимали шездесетих и седамдесетих година.

"То су филмићи од три минута без звука. Ти филмови су испреплетени са архивом Филмских новости и Радио-телевизије Србије и дају таписерију времена, емотивну слику испреплетену у један филм", рекао је Лунгулов. Упитан када је Ју групи основаној 1970. године било најтеже, Лунгулов је рекао да је то било када су 1981. у пожару изгубили опрему и комби, "Жика је био тешко повређен и дуго се лечио од опеткотина, а бенд је престао са свирањем". "Али су се изборили, вратили и данас су јачи него икада", закључио је Лунгулов.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести