Преминула композиторка Исидора Жебељан

БЕОГРАД: После дуге и тешке болести у Београду је у 53. години преминула академик, композиторка и професорка на ФМУ Исидора Жебељан, потврдили су Танјугу у САНУ.
isidora_zebeljan dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића.

Од 2002. године на том факултету радила је као професор композиције.

За своја дела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда (2004).

Изабрана је за члана Српске академије наука и уметности 2006, а за члана Светске академије уметности и наука 2012. године.

Берлински часопис Der Freitag изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свету за 2009. годину.

Као прва јавна личност са Балкана, 2014. године добила је награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља, за достигнућа у области културе и уметности.

Исидора Жебељан је такође један од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм.

Компоновала је музику за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.


Остаће упамћена као један од корифеја српске уметничке музике

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изразио је саучешће поводом смрти композиторке Исидоре Жебељан, чланице САНУ.

Била је музички таленат и стваралац велике магнитуде, креативна, иновативна и јединствена, истакао је Вукосвљевић у телеграму саучешћа.

Навео је да је веома потресен вешћу о изненадној и прераној смрти Исидоре Жебељан, да и у име Министарства културе и информисања, и у своје лично име, изражава искрено и дубоко саучешће њеној породици, пријатељима, поштоваоцима њеног дела и члановима САНУ.

Њена дела била су препозната, извођена и високо цењена на свим меридијанима и код публике истанчаног укуса. Постала је савремени класик у некласичном маниру, навео је министар у телеграму саучешћа.

Нагласио је да ће Исидора Жебељан остати упамћена као један од корифеја српске уметничке музике с почетка 21. века и једна од најзначајнијих композиторки у историји српске културе, стоји у саопштењу.


За свој рад на том пољу три пута јој је додељена Стеријина награда.

Четири пута је освајала награду Yustat Бијенала позоришног дизајна за најбољу позоришну музику.

Радила је на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове "Дом за вешање", "Аризона дрим", "Подземље" (у режији Емира Кустурице), "Краљица Марго" и "Д серпент кис" (режија П. Русело).

Аутор је музике за филм Милоша Радивојевића "Како су ме украли Немци", за коју је 2011. године добила награду за најбољу оригиналну музику на Филмском фестивалу у Сопоту, као и награду српског ФИПРЕСЦИ-ја, 2012. године.

Ђорђевић: Велики губитак за нашу музичку породицу

Тешко ми је да говорим... Исидора је била особа која је изузетно волела музику и бдила над сваком нотом и целим бићем се улагала у свој рад, казала је Танјугу цењена композиторка и вокална перформерка Ања Ђорђевић на вест о смрти велике српске композиторке Исидоре Жебељан.

Ђорђевићева истиче да се на почетку каријере брзо препознала са Жебељановом.

Правиле смо концерте са огромним жаром и ентузијазмом. У нашој средини нема много људи који имају озбиљно знање, а који су истовремено и озбиљни саговорници. Исидора је била једна од њих. Између много ствари, дугујем јој први професионални ангажман у позоришту, каже Ања Ђорђевић.

Истиче да је Исидора Жебељан "у пустоши знања и умећа" била инспирација и узор многима.

Исидорин одлазак је огроман губитак за њену породицу, али и за нашу музичку породицу, каже Ђорђевићева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести