Исидори Жебељан уручена награда Фонда „Тодор Манојловић”

Награда за модерни уметнички сензибилитет Фонда “Тодор Манојловић” уручена је јуче, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, академику и композиторки Исидори Жебељан.
isidora
Фото: Dnevnik.rs

Она је 25. лауреат ове награде, коју је основала Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин”. Награду и поклон нашој истакнутој уметници уручили су помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић и директор Библиотеке Милан Бјелогрлић.

„Када сам прошли пут била у Зрењанину, говорила сам о својој тајној вези са овим градом и о Манојловићу. У међувремену сам размишљала о томе шта би то било најкарактеристичније за такве великане као што је био Манојловић, за тако сјајне уметнике, мислиоце, визионаре, људе широких погледа… И пало ми је на памет да је то одговорност“, казала је Исидора Жебељан пре него што је прочитала једно своје размишљање о одговорности, наводећи да у основи она представља нашу реакцију на говор другог, наш одговор на постојање другог и прихватање његове егзистенције која је у садејству са нашом.

Директор Градске народне библиотеке Милан Бјелогрлић оценио је да је пред присутнима у Барокној сали прилика да истински осете близину оних којих заслужују поштовање и који изазивају осећање поноса што припадају нашој култури.

„Исидора Жебељан је наше горе лист. Она је овде образована, али је својим уметничким изразом стекла поверење и позиве највећих европских музичких сцена. У харомонијском изразу Исидоре Жебељан препознати су и ритмови ових простора, са ове равнице у међуречју, али су издигнути до тог универзалног нивоа који је разумљив европској и светској културној баштини“, оценио је Бјелогрлић.

Одлуку о додели награде је на електронској седници Управног одбора Фонда “Тодор Манојловић” донео УО у саставу Владислава Гордић Петковић, Радован Живанкић, Предраг Мики Манојловић, Бошко Милин, Владимир Арсенијевић, Андраш Урбан и Давид Албахари.

У образложењу жирија, између осталог, стоји да је добитница, бавећи се, поред компоновања, пијанизмом и дириговањем, редовна чланица САНУ и професорка Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, те да у својој пребогатој и вишеслојној стваралачкој биографији бележи много наступа и награда, позоришних и филмских пројеката, дискографских издања, педагошког ангажмана у универзитетској настави и креативног умрежавања са гласовитим светским уметницима.

На свечаности поводом доделе награде, у музичком делу програма, наступили су лауреаткиња Исидора Жебељан, као и Дарија Чањи, ученица трећег разреда Музичке школе “Јосиф Маринковић”.

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести