СНП: Росинијева Пепељуга отвара нову оперску сезону

НОВИ САД: Српско народно позориште отвара нову оперску сезону, вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”, премијером комичне опере “Пепељуга” Ђоакина Росинија, у режији Марка Пучија Катене, госта из Италије.
opera snp
Фото: snp.org.rs

То је покушај, како је на конференцији за новинаре напоменуо директор Опере СНП-а Александар Станков, да се направи пионирски корак у томе да оперска сезона, уместо гала концертом као досад, буде отворена премијерном представом.

Поред тога, нови корак је и сама поставка ове Росинијеве опере, те ако неко очекује традиционалну “Пепељугу”, то неће доживети, и дочекати, истакао је редитељ Марко Пучи Катена, помињићи да је инспирација за ову представу био наш легендарни филм “Маратонци трче почасни круг” Душана Ковачевића, у режији Слободана Шијана. И ликови из овог филма као Мирко, Ђенка, деда Максимилијан, Лаки, и неки други, нашли су место у  овој поставци Росинијеве “Пепељуге”.

У овој представи, Ђенка, аматерски филмски стваралац, одгледавши последњу сцену уништења свега, у филму “Маратонци...”, добија идеју да сними наставак филма.

У “Маратонцима...” мањка доброта, трачак људскости, а насловна личност “Пепељуге” представља тријумф доброте. Оно што је веза између “Пепељуге” и “Маратонаца” јесте да Ђенка снима нови филм, кроз призму “Маратонаца”, који ће имати као потку Пепељугину доброту, напоменуо је Марко Пучи Катена, додајући да је сценографија ове представе заправо сет за снимање филма, који ће и публика моћи да види у директној пројекцији на платну. 

Мирко преузима лик принца Рамира, заљубљеног у Ангелину (Пепељуга). Лаки је Дандини, слуга принца Рамира, и принц на један дан. Аксентије је Алидоро, Милутин и Максимилијан су присутни и протагонисти су у авантурама, док ће Дон Мањифика играти Били, наводи редитељ у својој белешци.

У свим тим улогама су: Јелена Кончар (Ангелина - Пепељуга), Саша Штулић (Дон Рамиро), Владимир Андрић, гост из Београда / Васа Стајкић (Дандини, његов слуга), Саша Чано, гост из Словеније / Небојша Бабић (Дон Мањифико), Марија Митић Васић, гошћа из Новог Сада / Дарија Олајош Чизмић (Клоринда), Верица Пејић / Наташа Рашић, гошћа из Београда (Тизбе), и Горан Крнета / Страхиња Ђокић (Алидоро). 

Опером, којом ће бити обележена 150. годишњица рођења великог италијанског композитора, диригује маестро Ђанлука Марчано, шеф диригент Опере СНП-а, који је истакао огроман труд свих у овом театру да се реализује оваква представа.

Поносан сам како је наша екипа радила, и солисти и техника и оркестар, јер Росинијев стил је јако специфичан, а сада се први пут у историји СНП -а ради опера “Пепељуга”, можда најкомплекснија и најосетљивија од његових партитура. Росини захтева и други начин свирања, али и то је постигао оркестар,  истиче Марчано. 

Росинијева партитура је, по речима Јелене Кончар, пуна колоратура, бравура, брзих пасажа.

Све што звучи лако када се слуша, заправо је последица ”крвавог” рада. Поносна  сам шта смо успели да постигнемо, иако се прећутно зна да је ово ансамбл који има највише потенцијала у региону, напоменула је Јелена Кончар, која први пут пева улогу Пепељуге.

Како је додала, била је изузетно занимљива сарадња с редитељем, који им је давао велику слободу у креирању лика.       

Мишљење Саше Штулића, који је у улози “мало смушеног принца који ради срцем”, публика ће јако лепо прихватити ову представу, коју је Саша Чано, будући да пева у Љубљани у сасвим другачијој поставци “Пепељуге”, назвао изазовним изненађењем.          

По речима Верице Пејић, која је изразила велико задовољство што пева у Росинијевој опери, иако није типичан росинијевски глас, оваква поставка “Пепељуге” ће је подићи као драмску представу на пуно виши ниво, него што се очекује од једне опере.

Гледала са неке сегменте представе из публике и могу рећи да је магија апсолутно невероватна, и баш због отклона према бајци, који је ова представа имала од почетка, сам крај представе делује много магичније него што очекујемо, додала је Верица Пејић.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести