Најављена нова сезона Новосадског позоришта/Ујвидеки синхаз

Након прошлогодишње “Борбе с ветрењачама”, слоган нове сезоне Новосадског позоришта/Ујвидеки синхаз биће “Побуна срца” јер ће се заправо све представе бавити управо овом темом, речено је јуче на конференцији за новинаре у овом театру, на којем су саопштени нови наслови и представљено све што ће се на њиховој сцени догађати наредних месеци.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Подсећајући да је Новосадско позориште учествовало у протеклој сезони на 11 фестивала, од којих је било седам такмичарских, а освојено је 11 награда, управник Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз Валентин Венцел је додао и да су и нову сезону започели победом на још једном фестивалу - Виминацијум у Пожаревцу.

Поред тога, данас представници овог театра путују у Будимпешту, како је најавио Венцел, на проглашење најбоље представе на мађарском језичком подручју, будући да је њихова “Гробница за Бориса Давидовича” ушла у најужи круг, као један од три кандидата за ово признање Удружења мађарских критичара. То је конкуренција од око 130 одгледаних представа годишње, рекао је Венцел, додајући да ће одлука о овој награди бити данас саопштена.

– Претходна сезона је потврдила и нама, нашим пријатељима, публици и стручној јавности, да је Новосадско позориште присутно, заузело је поприличан простор, и сад је велико искушење, и наш циљ, задржати се на њему. Репертоар треба да нам служи у новој 45. сезони за утврђивање те наше позиције - напоменуо је Валентин Венцел, истичући да имају велике успехе, али такође и велике циљеве.

Најављујући шест премијера у новој сезони, уметнички руководилац Новосадског позоришта Роберт Ленард подсетио је да су у току пробе прве две: “Том Сојер” Марка Твена, у режији Золтана Пушкаша, у којој, иначе, игра цела класа глуме на мађарском језику Академије уметности у Новом Саду, и “Вентилатор”, у режији Јаке Иванца, рађен у копродукцији са Гледалишчем из Копра. Прва представа ће бити премијерно изведена 15. октобра, а друга 5. новембра, уочи фестивала “Синерyи” а затим следе остале нове представе у овој сезони.

Биће то још представа “Сањари”, по мотивима филма Бернарда Бертолучија, у режији Роберта Ленарда, “Тил Ојленшпгел”, по мотивима прича о немачком пустолову, у режији Таре Манић, Толстојева “Ана Карењина” у режији Дејана Пројковског, и “Анђео је слетео у Вавилон” Фридриха Диренмата у режији Иштвана Сабоа. Крајем сезоне планирана је и копродукција са Националним позориштем из Мишколца у Мађарској, у којој ће бити режиран или комад “Принцип” Биљане Србљановић, или “Брод за лутке” Милене Марковић.

– Наши хероји у овој сезони су у константном бунту. Али не у уличним револтима, не. Они се буне срцем - жена се љубављу буни против грађанских вредности, деца се игром буне против ксенофобије, млади се сексуалношћу буне против система, комедијаш својом вештином... Иако се удара песницом, та песница није боксерска, већ песница срца - овим речима Роберт Ленард објашњава мото овогодишње сезоне, додајући на конференцији за новинаре да се сваки главни лик, или група, у овим комадима заправо буни својим срцем, против разних ствари.

Програм  међународног фестивала позоришта етничких и језичких мањина “Синерyи”, који ће други пут бити одржан од 6. и 12. новембра, представио је Валентин Венцел, уз напомену да ће, у оквиру њега, ове године бити одржана оснивачка конференција међународне Асоцијације мањинских позоришта, са седиштем у Новом Саду.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести