Позориште младих: Почеле пробе луткарске представе али за одрасле

НОВИ САД: У Позоришту младих су ових дана почеле пробе нове представе „Затвореник и Шестопрсти“, која се ради по тексту Виктора Пељевина, а режира је Димитриј Вихрецки, гост из Русије. Овај Пељевинов текст ће први пут бити игран као луткарска представа, и то за одрасле, како најављују у Позоришту младих.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Премијера је планирана за 16. септембар на Малој сцени овог театра. У представи играју Неда Даниловић, Алекса Илић, Иван Ђурић, Саша Стојковић и Слободан Нинковић. Сценограф, костимограф и креатор лутака је Олег Каторгин, а аутор музике је Миодраг Мика Младеновић.

Виктор Пељевин (22. новембар 1962, Москва) “један је од водећих аутора на руској савременој књижевној сцени, писац у чијем се стваралаштву одразио турбулентни период распада Совјетског савеза и актуелни друштвени процеси у Русији. Велику популарност стекао је вештим комбиновањем надреализма и дубоког филозофског смисла, што је и постало главна одлика његовог стваралачког поступка. Пељевин се углавном сматра представником савременог руског књижевног постмодернизма, што је у великој мери и условило специфику односа критике према његовом стваралаштву. Она варира од одушевљења до потпуног одбацивања било какве уметничке вредности његових дела”, речи су Ненада Ђ.Благојевића о овом аутору.

Пељевиново дело „Затвореник и Шестопрсти” у “сажетој и претежно алегоријској форми”, према Благојевићу, изражава суштину ауторовог погледа на свет и човека.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести