Градић фест: Поред музике и филма, на програму и позоришне представе

НОВИ САД: Посетиоци Градић феста, који ће бити одржан у петроварадинском Подграђу од 30. августа до 1. септембра, поред музике на Фестивалу уличних свирача, који се одржава у оквиру њега, као и Синема сити, с пројекцијама филмова, моћи ће да гледају и позоришне представе.
podgradje
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Београдски Рефлектор театар, независна омладинска позоришна продукција, извешће две представе током овог фестивала: “Мушкарчине” и “Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи”. “Мушкарчине” су рађене по концепту, режији и драматургији Милене Богавац и Војислава Арсића, а коаутори и извођачи су: Алек Суртов, Ђорђе Живадиновић Гргур, Јован Здравковић, Марко Панајотовић, Немања Пувача, Никола Павловић, Урош Нововић и Растко Вујисић.

Ова представа је најављена као “позоришни документарац о мушкости овде и данас. Текст представе настао је колажирањем личних прича, искустава и ставова коауторског и извођачког тима; драматизацијом теза из књиге ’Бити мушко’ Стива Бидалфа; цитирањем теоретичара мушког покрета; од фрагмената из штампе, са интернета и телевизије. У представи су коришћени статистички подаци добијени у истраживању „Младићи и маскулинитет“...”

Васпитани у култури у којој се мушко показивање емоција сматра за знак слабости, млади мушкарци своје емоције потискују и преиначују у деструктивне облике понашања. Ова представа има за циљ да укаже на тај проблем, али и да документује причу генерације рођене у току ратова на Балкану, генерације чији је систем вредности формиран у транзицији те је, сходно томе, конфузан и недовољно чврст, наводе у Рефлектор театру о овој представи и додају да је основна тема ове представе маскулинитет и начин на који се мушкост третира, односно формира у нашој култури.

Кореографкиња и ауторка сценског покрета је Љиљана Тасић, а композитор је Владимир Пејковић.

“Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи” је “документарна представа, али не и биографска драма”. И ова представа је рађена по концепту, режији и драматургији Милене Богавац. Коаутори и извођачи су Ђорђе Живадиновић Гргур, Нина Нешковић, Страхиња Блажић, Сунчица Милановић и Никола Живановић.

Истражујући причу о Иву Лоли Рибару, његовој породици, вереници Слободи Трајковић, али и читавој генерацији младих људи који су дали своје животе у борби против фашизма, аутори представе желе да, пре свега, кажу нешто о својој генерацији; себи; данашњим херојима и идеалима у које верују. О томе како они разумеју борбу против фашизма данас и томе шта прича о породици Рибар, значи њима лично; у савременом политичком тренутку обележеном историјским ревизонизмом и јачањем националистичких струја, у региону али и у читавој Европи. У овој представи нико неће глумити Лолу, али ће сви говорити о њему и начинима на које друштво, у коме живимо, чува односно одбацује сећање на овог хероја, истичу у Рефлектор театру.

Музику је компоновао Драгољуб Ђуричић, а за сценски покрет и кореографију је била задужена Андреја Кулешевић.

Поред ове две, публика ће на Градић фесту моћи да погледа и представу “Краљевић Марко и златна тамбура” позоришта “Добрица Милутиновић” из Сремске Митровице.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести