Васил Хаџиманов: Први пут у трију са Матијом и Бојаном

Тројица познатих џез пијаниста с ових простора - Васил Хаџиманов, Бојан Зулфикарпашић и Матија Дедић, наступиће први пут заједно на концерту у суботу 16. јула у 22.20 часова, на отвореној сцени у Креативном дистрикту, на Булевару деспота Стефана 5, у оквиру програмског лука „Тврђава мира“ Новог Сада – Европске престонице културе.
М. Јосиповић/Васил Хаџиманов
Фото: М. Јосиповић/Васил Хаџиманов

Можда није било лако, али јесте било логично, да се стекну услови да ове пијанисте, које наша публика добро зна, коначно видимо заједно на сцени. Али, ево сада прилике за то, на концерту под називом „Клавирско тројство: Васил Хаџиманов – Бојан Зулфикарпашић – Матија Дедић”, у организацији Музичке омладине Новог Сада, који не треба пропустити.

Васил Хаџиманов је овог фебруара, концертом у оквиру још једног програмског лука ЕПК, са својим бендом и гостима, отворио Градску концертну дворану у Новом Саду, а за који дан нас очекује још један посебан наступ, који, као и претходни, публику сигурно неће оставити равнодушном.

Будући да овај концерт има тематски оквир, да ли сте програм томе прилагођавали? Како је уопште замишљен концепт?

– Бојан, Матија и ја смо више пута наступали у дуетима, са два клавира, и не само то, него се врло добро познајемо, и велики смо пријатељи. Наши путеви су веома слични, од сличних музичких интересовања, до одрастања, школовања, и каријера. Има ту доста неких паралела које могу да се повуку, које су поприлично битне, кад је било која врста сарадње у питању, а поготово један овакав концерт. Три клавира није једноставна дисциплина, ја се први пут заправо налазим у овој ситуацији, да ћу свирати са још двојицом пијаниста поред себе, тако да смо пажљиво креирали тај програм и мислим да смо успели, да ће то бити један диван концерт и ово је заправо почетак, или премијерно извођење у Новом Саду. Ако све буде текло по плану, ми би требало да ову врсту концерта изведемо и у Београду, и у многим другим градовима широм региона.

Током лета или календарски невезано?

– Невезано за лето. То је један велики пројекат који подразумева посебне услове, за почетак само замислите три концертна клавира која морају да буду одлична, да се набаве, и да се обезбеде сви услови који иду уз то. Не журимо се нигде, само да будемо живи и здрави, па ће то да се дешава и ове, а и следеће године. Овде у Новом Саду је све спремно, договорено, и све иде по плану.

Наступали сте у оквиру програма Новог СадаЕПК већ на самом почетку, укључени сте у то. Како се вама чини, да ли тај оквир ЕПК пружа веће могућности и за остале уметнике да се искажу?

– Наравно, то је једна ињекција, а и мотивација града, и државе, надам се, да промовише културу на свим нивоима, и на све могуће начине. Колико ја видим, то се и дешава. Ми смо свирали у оквиру пројекта „Сеобе“ у Градској концертној дворани, на позив Стефана Миленковића. Овог пута свирамо на позив Милана Радуловића из Музичке омладине Новог Сада, који је упознат са целом идејом коју је осмислила Наташа Хаџиманов, моја супруга и менаџер, да се нас тројица спојимо. Ми смо се раније шалили на ту тему, кад свирамо Бојан и ја, да би било добро да зовемо и Матију, а исто тако и са Матијом. Међутим, онда је Наташа рекла: Ви се шалите, али ово ће заправо да се и деси. И ево, сада се дешава, тако да смо и ми изненађени што се то обистинило, и што ћемо да кренемо да радимо тај пројекат, пошто је заиста велики и захтеван.

Какви су вам, иначе, планови за лето?

– Има наступа, могу сад већ да најавим да буквално сада, 14. јула, пре овог концерта у Новом Саду, на сцени „Битеф самер стејџ“ на Калемегдану, имамо концерт са „Васил Хаџиманов бендом“, где ћемо презентовати неке од нових композиција с тек снимљеног албума који треба да изађе крајем године. То је осми по реду албум бенда. У Скопљу свирамо 20. јула, а 28. Бојан и ја наступамо као дует у Ботаничкој башти, у организацији ЦЕБЕФ-а. Има доста наступа и у августу.

На концерту у Новом Саду изводите и ауторске композиције?

- И Матија и Бојан и ја смо аутори, имамо иза себе прегршт албума са нашим ауторским композицијама, а за ову прилику смо одабрали оне које функционишу у овој постави, тако да ћемо изводити наше ауторске композиције.

Како се сналазите као професор на Академији уметности у Новом Саду? Како тече тај део каријере?

– До пре неколико недеља сам био у статусу госта професора, међутим, сад могу да се похвалим да сам званично ванредни професор Академије уметности у Новом Саду, тако да је то једна позиција која је ипак озбиљнија и значајнија, зато што ћу сада бити део колектива, а не само гост. И надам се да ће и даље бити све у реду. Већ другу годину предајем као гост, и све иде заиста дивно, поготово ако узмемо у обзир да су предавања била онлајн, а да сам имао задатак да предајем џез музику, импровизацију и хармонију студентима класичне музике, што је увек шкакљиво и пипаво, јер им презентујеш један систем размишљања и учења, који је поприлично другачији, од оног на шта су навикли. Међутим, испоставило се да су и они вољни и спремни, а и да ја очигледно знам како да им пренесем то знање, тако да то иде одлично, а сад као ванредни професор надам се да ћу успети да утичем на то, пошто је то стара идеја, да се отвори одсек у оквиру академије, који би се бавио неком врстом џез и модерне музике.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести