ВЕЛИКИ КОНЦЕРТ У НС Музички бисери на некадашњем корзу

НОВИ САД: Бисере оперске и симфонијске музике Новосађани ће моћи да слушају у суботу од 20.21 час, под отвореним небом Булевара Михајла Пупина, испред здања Бановине, на месту где је некада био корзо.
korzo BLU
Фото: Дневник/ Бранислав Лучић

Отуда и истоимени назив овог концерта “Корзо”, уприличеног поводом обележавања јубиларних 40 година од оснивања Фонда за унапређење вокалне уметности младих Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин у Новом Саду.

Уз пратњу Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством Александра Којића, на овом концерту ће наступити солисти Фонда за унапређење вокалне уметности младих Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин: Радослава Воргић-Журжован, сопран, Данијела Јовановић, сопран, Емилија Минић, сопран, Драгана Радаковић, сопран, Никола Давид, тенор, Васа Стајкић, баритон, и Дејан Хераковић, бас-баритон.

Они ће извести арије и одломке из дела Бизеа, Моцарта, Пучинија, Росинија, Шостаковича, Вердија, Хачатуријана, Калмана, Маркеза, Бернштајна и Стевана Христића.

      Далибор Рожић, члан Градског већа задужен за културу је на конференцији за новинаре истакао да је 40 година овог фонда свакако значајан јубилеј за наш град и да завређује ширу пажњу јавности.

„Фонд нас континуирано подсећа на величину људског дела Меланије Бугариновић, која је све што је поседовала, завештала Граду Новом Саду и на тај начин покренула једну успешну, квалитетну, лепу причу, која траје и данас. То је прича новосадских уметника, стипендиста Фонда, који су на тај начин добили прилику да се додатно развију, да развију своје потенцијале, али и да развијају и културу и уметност Града Новог Сада, и да је даље шире“, рекао је Далибор Рожић, подсећајући на нашу велику оперску уметницу по којој овај фонд носи име.

Овим концертом се уједно завршава и фестивал НЕО, реализован у оквиру платформе „Калеидоскоп културе“о којој је говорио директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић, подсећајући да је од 25. августа до 30. септембра, са више од хиљаду уметника, 400 програма , 80 локација, у сарадњи са 60 организација, започео један нови круг у припреми Новог Сада за Европску престоницу културе, те да је “Корзо” део тог богатог садржаја. Он је поменуо да је бина за овај спектакл специфична и јединствена у региону, а постављена је на месту на којем је морала да буде.

Није могло друго место, како је истакао Миленковић, и то не само зато што је година европског културног наслеђа, и што је то место где Нови Сад, како је навео Миленковић, добија једно ново европско лице на почетку 20. века, захваљујући Драгиши Брашовану који је пројектовао Бановину 1938, а шездесетих и седамдесетих година 20. века је било култно место младих Новосађана.

„Пре свега смо одлучили да покажемо да ли и колико нам је култура важна“, рекао је Миленковић, додајући да би ударна вест у медијима можда могла да буде кад би Бизе, Шостакович, Росинији и Пучини, бар на трен затворили жилу куцавицу Града Новог Сада у овој чувеној саобраћајници.

„Ако је и тако, благо овом граду, јер се сврстао међу велике европске метрополе и друге европске престонице културе које то јесу, а не само које то желе да буду“, вели Миленковић.    

Фото: Дневник/ Бранислав Лучић

Директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар је истакао задовољство што су део, односно својеврсна карика у ланцу свих организација које су окупљене око “Калеидоскопа културе”. Овај оркестар ће, како је рекао, бити натранспарентија и најбројнија карика на овом концерту, који је увертира пред отварање њихове сезоне.

По речима Синише Бокана, председника Управног одбора Фонда за унапређење вокалне уметности младих Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин, синергијом између свих актера уметничке музичке сцене у Новом Саду, дошло се до веома репрезентативног концерта којим ће на достојан начин бити обележен значајан јубилеј Фонда.

Некадашњи стипендисти Фонда Данијела Јовановић и Никола Давид су били сложни у оцени да им је то била велика части помоћ на почетку каријере. То није била само финансијска помоћ, како је напоменула Данијела Јовановић, него и подстицај, доказ да сав рад и труд има смисла. Никола Давид нагласио је да стипендисти овог фонда треба да се поносе тиме што су добили могућност да то постану.     

Н. Пејчић

  

     

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести