Награда "Арт-Анима" Сави Дамјанову

БЕОГРАД, Писац, есејиста, историчар књижевности и редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, Сава Дамјанов, овогодишњи је лауреат награде "Арт-Анима", која се у оквиру истоименог Фестивала фантастичне књижевности већ пет година додељује за допринос промоцији те врсте прозног стваралаштва.
sava damjanov
Фото: Dnevnik.rs

Награда се Дамјанову додељује за дугогодишњи истраживачки рад у области фантастике у српској књижевној традицији. 

Анализирајући многобројне романе, драме, епове и друга дела српских стваралаца, својим научним радом Дамјанов је понудио јасан историјски преглед различитих типова књижевне фантастике присутних на овим просторима од средњег века до данас, укључујући њихов развојни ток и специфичности. 

Дело Саве Дамјанова незаобилазни је књижевнотеоријски увид у историју српске књижевне фантастике, при чему нарочито важне сегменте његовог деловања чине научне студије и уреднички подухвати

Значај рада Саве Дамјанова на промоцији српске књижевне фантастике није омеђен само оквирима домаће књижевне сцене. 

Антологија Постмодерна српска фантастика 2004. године доживела је издање на украјинском језику и проглашена за најбољу страну књигу објављену у Украјини те године. 

Књижевноисторијско и критичарско-есејистичко интересовање и посвећеност фантастици Дамјанов је потврдио и својим белетристичким делом. 

Неке од његових прича уврштене су у антологијске изборе тог типа.

Уручење награде "Арт-Анима" биће уприличено 2. јуна 2018. године у клубу галерији Полет у оквиру В Фестивала фантастичне књижевности "Арт-Анима", а том приликом биће одржан и разговор са лауреатом, који ће водити Милош Јоцић, асистент на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду.

Награду "Арт-Анима" до сада су добили: Зоран Живковић, Горан Скробоња, Жика Богдановић и Илија Бакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести