Добитници награде Вукове задужбине за науку и уметност

БЕОГРАД: Награду Вукове задужбине за науку добила је професорка др Љиљана Пешикан - Љуштановић за књигу “Пишем ти причу”, а за уметност академик вајар Светомир Арсић Басара за изложбу “Радови (1998-2018)”, саопштили су данас из Задужбине.
Vukova Zadužbina Foto:Vukova Zadužbina
Фото: Вукова Задужбина Фото:Вукова Задужбина

Одлуку о награди за науку 2020. године донео је Одбор у саставу: проф. др Слободан Грубачић, дописни члан САНУ (председник), академик Нада Милошевић-Ђорђевић, проф. др Драгана Мршевић-Радовић, др Милоје Васић, др Бојан Јовић и проф. др Бошко Сувајџић.

Дело “Пишем ти причу” изашло је у издању Академске књиге из Новог Сада (2020).

У образложењу награде стоји да је “главни квалитет и научни допринос ове монографије продубљено сагледавање чврстих и сложених веза, које се на плану садржине, форме и на нивоу дубинских значења дела, успостављају између два тока српске књижевности традиције усменог и писаног”.

Даље стоји у рецензији монографије Миливоја Ненина - “овај тип анализе показује како усмена књижевност, од романтизма до данас, инспирише писано стваралаштво и плодоносно утиче на српску културу, као извор тема, мотива, и фабула.

Љиљана Пешикан-Љуштановић рођена је у Фекетићу, а од 1994. године запослена је на Филозофском факултету у Новом Саду.

Ауторка је писала бројне монографије, објавила је више од 200 радова у стручној и научној периодици, пре свега из области изучавања јужнословенског и балканског књижевног фолклора.

Такође публиковала је радове интердисциплинарних студија о рефлексима традиционалне усмене књижевности и митско-обредне праксе балканских народа у српској и југословенској драматургији и позоришту, али и један број радова о савременом урбаном фолклору.

Награду Вукове задужбине за уметност лауреат Арсић Басара добио је за изложбу “Радови (1998-2018)” одржаној од 11. октобра до 20. новембра 2019. у Салону Народног музеја Зрењанин, а изложба је прво отворена у Галерији САНУ.

У овом Одбору чланови жирија су: проф. Светислав Божић, дописни члан САНУ (председник), Рада Ђуричин, др Милијана Симоновић, Павле Медаковић, Ђорђе Малавразић, Мирко Демић и др Бранко Златковић.

На изложби у Салону НМЗ представљени су радови појединачних скулптура, као и радови из неколико циклуса на којима је Басара радио у периоду од 1998. до 2018. године.

Теме из којих Басара црпи стваралачку енергију су бесмртност косовског мита, слава српских витезова, лепоте српских манастира, некада славна средњовековна Србија и династија Немањића.

Страдање српског народа, као и подстицаји за стваралачку моћ, огледа се у циклусу “(Не) милосрдни анђео”, који се односи на бомбардовање Србије од стране НАТО 1999. године.

Његова стваралачка филозофија може се огледати у следећој мисли - “Без Завичаја не постоји пут у уметност, јер Завичај ствара предодређеност”, стоји у образложењу награде.

Вајар, ликовни педагог, теоретичар и академик Арсић Басара (92), рођен је у селу Севце, на Косову и Метохији, а дипломирао је 1958. године на Академији примењених уметности у Београду.

У уметничкој каријери, дугој шест деценија, бавио се доста педагошким радом, а у пракси излагао је на самосталним и колективним изложбама у земљи и инострантву.

Награда Вукова задужбина додељује се за период од октобра 2019. до октобра 2020. године и биће уручена добитнцима 2021, када то дозволе епидемиолошке прилике.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести