Задужбина Милана Младеновића једина има право на жиг ЕКВ

БЕОГРАД: Задужбина Милана Младеновића је, као једини легални и правни наследник заоставштине Милана Младеновића, заштитила је жигове ЕКВ и Екатарина Велика у Заводу за интелектуалну својину и она је једина институција која има права да их користи приликом организације догађаја из области културе, такмичења, конкурса и додела награда на којима се званично користи Миланово име и име групе, пише у саопштењу из Задужбине Милана Младеновића.
milan mladenovic youtube
Фото: Youtube Printscreen

На дан рођења Милана Младеновића, 21. септембра дискографска кућа Mascom и Tin Drum Music покренуле су нови конкурс "ЕКВ: Твоја песма", славећи стваралаштво антологијске групе "Екатерина Велика".

Тим поводом се огласила Задужбина Милана Младеновића из које поручују да су због све чешћег коришћења Милановог имена и назива ЕКВ у разне сврхе и од разних организатора, затражили судску заштиту пред надлежним судовима од свих који неовлашћено користе и име групе и Миланово име.

"Искрено нам је жао што се млади уметници, којима свакако треба подршка у развоју каријере, доводе у заблуду конкурсима који злоупотребљавају лик и дело Милана Младеновића. Јесмо за то да се конкурси расписују и јесмо за то да се помогне музичарима и уметницима. Али никада нећемо бити за злоупотребу наслеђа Милана Младеновића, његовог уметничког и интелектуалног интегритета" пише у саопштењу Задужбине.

У саопштењу се наглашава како је "Задужбина фокусирана на очување наслеђа, и у складу са правима и обавезама који су јој дати, искористиће сва правна средства да спречи неовлашћену комерцијализацију појединаца на рачун Милана Младеновића"

Задужбина Милана Младеновића је невладина непрофитна организација основана према налогу који је у свом тестаменту оставила Миланова мајка, Даница Младеновић.

Задужбина делује у циљу да очува уметничку, ауторску и личну заоставштину Милана Младеновића.

Циљ Задужбине је и подстицање уметничког стваралаштва кроз награду која носи његово име и која се, почевши од 2019. године, додељује на дан Милановог рођења, 21. септембра, и то за музичко дело од изузетне уметничке вредности.

Награда се састоји од повеље и новчаног износа од 2.000 евра. Награда је 2019. године додељена песми ,"Д.Е.П.Р.А.", у извођењу групе Артан Лили, а 2020. песми ,"Дај ми све" у извођењу групе д р а м.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести