ДОДЕЉЕНО НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ПРИЗНАЊЕ КПЗ Србије Песнику Алексићу Изузетна Вукова награда

Новосадски поета Мирослав Алексић огодишњи је лауреат Изузетне Вукове награде - највећег признања Културно-просветне заједнице Србије, које се од 1964. године додељује за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.
e
Фото: Youtube Printscreen / Vranje News

Један од наших најистакнутијих савремених песника. Три и по деценије је присутан на српској књижевној сцени. Његову поетику одликује самосвојност израза; реч је о песнику културе који у својој поезији спаја традиционално и модерно, историју и свакодневицу, библијске и античке мотиве са савременим егзистенцијалним дилемама.

 Објавио је неколико поетских књига, његове песме заступљене су у двадесетак антологија и избора поезије, а  у Москви је 2017. изашао и избор Алексићеве поезије под насловом „Лавиринт”, двојезично на руском и српском језику. Добитник је низа књижевних признања, међу којима су Ленкин прстен, Драинчева, Виш-

њићева и награда “Алексије Везилић”. Уручење јубиларних 60. Вукових награда биће уприличено у Председништву Србије током фебруара. 

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести