Гали Чаки уручена награда "Искра културе" у Народној библиотеци Србије

БЕОГРАД: Сликарки Гали Чаки посвећен је нови број часописа "Нова мисао", у издању Културног центра Војводине "Милош Црњански", који јој је доделио годишњу награду "Искра културе" за ствараоце до 35 година.
Gala Caki/B. Kocis
Фото: Б. Кочиш/Гала Чаки

На представљању награде и “Нове мисли” данас у Народној библиотеци Србије (НБС), у поздравном слову њен управник Владимир Пиштало је приметио да слике Чаки илуструју часопис "који је окренуо нову страницу и представља културни живот Војводине на посебан начин".

Директор КЦВ “Милош Црњански” Ненад Шапоња је подсетио да се "Нова мисао" бави позориштем, филмом, архитектуром, али претежно књижевношћу, док у новом броју доноси текстуалну причу о стваралаштву Чаки и својеврсну мини изложбу са њених десетак слика.

Подсећајући на разлоге да награда "Искра културе" припадне сликарки, Шапоња је рекао да су њени радови изложени у местима попут Абу Дабија, Пекинга и у Холандији, и "кад кажете Гала Чаки то се већ препознаје, што је јако добра ствар за нашу земљу, за Нови Сад". 

Уредница часописа Жаклина Дувњак Радић је рекла да пети овогодишњи број има текст ликовног критичара Андреја Радуловића који говори о уметничком концепту Чаки и осветљава њену уметности.

Према њеним речима, слике Чаки су "упечатљиве, носе снажну емоцију, готово епску, наратив и драматику". 

Подсетивши на мотив писања крвљу из образа у српској епској поезији, Радуловић је приметио да су бојом крви сликани и радови Чаки, у којима су приметни мотиви Старог и Новог завјета, а у "хришћанству крв симболизује живот, поновно рађање, али и саму смрт". 

Сликарство Чаки је жива синтеза старог и новог, профаног и светог, живота и смрти. Њене слике су и жртвот и обнављање, умирање и рађање, и не остављају никога равнодушним, оценио је Радуловић. 

Чаки је признала да су јој страни објашњавање и речи, пошто се бави бојом и сликом, и важна јој је импресија и интеракција са људима који је нагоне да ствара.

Изложивиши за ову прилику две слике у НБС, Чаки је рекла да је то само мали део њеног новог рада који је везан за истраживање песника Васка Попе, посебно поменувши његову песму "Косово поље", а публика ће следеће године имати прилику да види нову серију слика.

Чаки се захвалила часопису "Нова мисао" што пружа могућност игре коју је потребно изразити у сваком сегменту реалности.

Мислим да је наш ум врло мали у односу на оно несвесно, на фантазију и оно што јесте есенција мог стваралаштва. Надам се да ћете ишчитати моје слике на разне начине и тиме оплеменити своју реалност, навела је уметница.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести