Изложба скулптура Јована Блата у Зрењанину

У Културном центру Зрењанина у току је изложба Дрво живота” скулпторских радова Јована Блата.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Аутор је другонаграђени учесник прошлогодишњег ЏВ међународног ликовног конкурса „30X30“ који расписује Културни центар Зрењанина у сарадњи са аутором пројекта мр Милутином Мићићем. Овом изложбом уметник тежи да темом, редукцијом отворене форме као и кохерентношћу три различите врсте материјала - доспе до природе саме скулптуре, наводи историчарка уметности Верица Немет. Први пут у свој рад уводи дрво и метал.

- Дванаестпредстављених радова различитих димензија, који комуницирају из пет различитих целина Дрво живота, Орион, Породица, Тело и дух и Универзум већ на први поглед, унутар властите пластичке конституције поседују и мноштво садржинских вредности којесу ван домена визуелне комуникације самих скулптура - указује Верица Немет. - Стуболике форме, као синоним за трајност и стабилност, представљене су на овој изложби радовима под називом Породица, Дрво живота, Тело и Дух, док су кружне форме односно рашчлањени па изнова састављени делови колута дрвета представљени скулптурама под називом Универзум и Орион. Овом изложбом сугестивног назива, у којој је живот у корену свега, Јован Блат исказује контемплативни став према природи као и о времену чији је део са циљем да отвори простор за дијалог о једној широј сфери расправе о Дрвету живота.

Јован Блат (Кикинда, 1968) студије вајарства завршио је на Факултету уметности и дизајна у Темишвару, Румунија, где је завршио и мастер студије на истом одсеку. Радио је 14 година у “Terri” у Кикинди као управник атељеа. Од октобра 2019. запослен је на Вајарском одсеку Академије уметности у Новом Саду као стручни сарадник. Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Изложба траје до 28. јула.    

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести