Изложба "ТАНЈУГ јавља, рат је завршен" у Музеју Југославије

БЕОГРАД: У оквиру програма којим обележава 75 година од краја Другог светског рата, у Музеју Југославије се 5. јула отвара изложба "ТАНЈУГ јавља, рат је завршен" у објекту "Музеј 25. мај", најавили су организатори.
muzej jugoslavije Youtube screenshot
Фото: Youtube Printscreen

На документарним фотографијама велике историјске вредности, које ће први пут бити представљене јавности, публика ће моћи да види како је изгледала Југославија непосредно пре и после ослобођења у Другом светском рату.

Аутори изложбе су Радован Цукић и Милица Томић.

Фотографије које су снимили Танјугови фото-репортери Петар Обрадовић, Бранко Савић и Исак Коен тек недавно су регистроване као целина у оквиру обимне фото-грађе Музеја Југославије, а рад на припреми изложбе прати и рад на документацији, којом ће читава збирка бити заштићена као културно добро.

"Објективом фото-репортера Танјуга забележени су најважнији друштвено-политички догађаји који су се десили у овом периоду. У више фото-репортажа могу се видети активности, попут рада на обнови саобраћаја, рашчишћавању рушевина, рада болница и дечјих домова, живота у селима, а могу се пратити и културна дешавања, као и обнова спортског и фискултурног живота", наводе аутори изложбе.

Према њиховим речима, посетиоци изложбе ће, кроз избор снимака насталих 1945, моћи да виде драматичне сцене завршних борби за ослобођење земље, најважније моменте довршавања политичке револуције, опсежних захвата на обнови земље и нормализацији живота, свеприсутних ожиљака и последица рата, али и почетка институционализованог рада на стварању новог, социјалистичког човека.

Изложба "ТАНЈУГ јавља", рат је завршен" први је корак којим Музеј Југославије отвара за јавност најстарији сачуван део фото-архиве Телеграфске агенције Нове Југославије, који је 1947. пренет у Кабинет маршала Тита, да би касније постао део колекције Музеја.

Поред аутора изложбе Радована Цукића и Милице Томић, њеној реализацији допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић.

Сценографију поставке радила је Милица Лопичић, док је за дизајн био задужен Мане Радмановић.

Обележавање 75 година од краја Другог светског рата, чији је програмски део и изложба "ТАНЈУГ јавља, рат је завршен", биће оживљено током године и у оквиру актуелне изложбе Музејска лабораторија у згради Старог музеја, која југословенско наслеђе разматра кроз призму вишеструких интерпретација.

За ову прилику, интервенцијом кустоса Музеја, биће маркирани експонати релевантни у контексту краја Другог светског рата.

Поред изложбеног, биће реализован говорно-едукативни програм, тематска вођења, као и приватни наративи у виду аудио и видео-записа.

Изложба "ТАНЈУГ јавља, рат је завршен" биће отворена до 30. септембра 2020. године и реализује се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Музеј Југославије захваљује ТАНЈУГ ЈП на уступању права за коришћење дела пословног имена за потребе изложбе, наводи се у саопштењу Музеја.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести