КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ УЛАЗИ У ЗАВРШНИЦУ, Књижевни разговори са децом и родитељима веЧерас у културној станици „Млин”

Након спектакуларног отварања на Корзу и у Дистрикту, несвакидашњих уметничких поставки и перформанса, до сада невиђених изложби, готово две хиљаде људи на предавању светског архитекте, новосадски Калеидоскоп културе сада улази у своју завршницу и пету недељу посвећује књижевности.
r
Фото: В. Величковић

Тако у Нови Сад, у оквиру последње недеље актуелног Калеидоскопа културе посвећеној књижевности, стижу Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Даница Вукићевић, Јасминка Петровић и Олгица Пушић Угрнов.

Јединствен концепт у овом делу Европе претвара Нови Сад у град књиге, уз књижевне програме и предавања, окупљајући најзначајнија регионална имена из области књижевности и других уметничких пракси које из ње произилазе. Недеља књижевности, од 9. до 15. октобра, доноси разговоре са ауторима и ауторкама, као одступања од устаљених начина књижевних промоција, и нуди одговоре на питање зашто су нам књиге важне. Недељу посвећену књижевности овогодишњег Калеидоскопа културе отвориће књижевни разговори са децом и родитељима у Културној станици „Млин”.

Фото: В. Величковић

Како се од књиге и уз књигу расте

Читање у детињству има много добрих страна, али како заправо оно помаже развоју детета од малих ногу? Читајући књиге са дететом, родитељ ствара додатну блискост и поверење. Уз квалитетно проведено време и разговор, читање подразумева заједничку пажњу детета и родитеља на исту тему и усвајање нових појмова. Поред тога, остварује се јача блискост јер се претежно читање одвија у загрљају. Деца су као као сунђери. Гледајући како се понашате и како реагујете, стећи ће одређене моделе понашања. Јешће оно што виде да ви једете и оно што му сервирате. Поред тога, барем док су мали, облачиће се негујући стил који сте му ви формирали. Исто тако, ако деца виде родитеље са књигом у руци и како читају са уживањем и сами ће пожелети да имају своје књиге.

Последњу недељу овогодишњег Калеидоскопа културе, посвећену књижевности, отвориће предавање намењено родитељима деце узраста од шест месеци до седам година. Уз практичне савете педагошкиње, родитељи ће спознати колико је читање важно за развој детета, на шта да обрате пажњу приликом избора књиге, као и на који начин да понуде детету књигу. Откриће како да се књигом играју, а да са друге стране науче дете да књига није играчка.

Педагог Олгица Пушић Угрнов директорка је Предшколске установе „Добра вила”, а своје богато искуство као стручни сарадник педагог стицала је у „Радосном детињству”, а потом и у установи у којој и данас ради. Она ће вечерас у 18 сати у Културној станици „Млин” предавање за родитеље „Како се од књиге и уз књигу расте”.

Фото: Приватна архива


Три велика имена у свету књижевности у Дистрикту

Три велика имена у свету књижевности, Мухарем Баздуљ, Даница Вукићевић и Милица Вучковић, спојиће једно књижевно вече када ће се у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе у Дистрикту одржати књижевни разговори баш са њима. Тако ће Новосађани и Новосађанке имати прилику да слушају разговоре са неким од најчитанијих регионалних писаца у суботу, 14. октобра, у новосадском Дистрикту од 19 часова.


Културна станица „Млин” окупља најмлађу публику

У недељи књижевности шестог Калеидоскопа културе у Новом Саду, најпознатија српска ауторка књига за децу и младе, чија су дела преведена на готово 30 језика, али и адаптирана за представе и филмове (филм „Лето када сам научила да летим”), Јасминка Петровић дружиће се са најмлађом публиком такође у Културној станици Млин вечерас од 19 часова.

Јасминка Петровић рођена је у Београду. Написала је више од тридесет књига за децу и младе („Лето када сам научила да летим”, „Бонтон”, „Од читања се расте”, „Само за твоје уши”, „Све је у реду”, „35 калорија без шећера”, „100 лица столица” и друге). Њене књиге преведене су на двадесет пет језика, а неке од њих су драматизоване у позориштима за децу у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. По романима Лето када сам научила да летим и О дугмету и срећи снимљени су филмови. Била је уредница тинејџерске емисије (Радио Пингвин), писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Политикин Забавник). Уређивала је Натионал Геограпхиц Јуниор на српском језику. Потписује сценарио дечје серије Кукурику шоу (РТС). Учесница је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Инспирацију проналази у разговорима с децом.

Фото: В. Величковић

Књиге Јасминке Петровић два пута су се нашле међу 200 најбољих дечјих књига на свету у избору часописа Њхите Равен Међународне омладинске библиотеке (Internationale Jugendbibliothek) у Минхену: године 2016. роман „Лето када сам научила да летим” и 2017. кратки роман за почетно читање „Хоћу кући”. Године 2018. снимљен је играни филм за децу Злогоње, заснован на мотивима књиге О дугмету и срећи. Ово је дебитантски филм редитеља Рашка Миљковића. Премијерно је приказан 10. марта 2018. године у оквиру званичног програма 20. фестивала TIFF Кидс, одржаног од 9. до 18. марта у Торонту (Канада).Године 2020. снимљен је играни филм за децу и младе Лето када сам научила да летим, према истоименом роману Јасминке Петровић, у режији Радивоја Андрића, редитеља култних филмова Муње! и Кад порастем, бићу кенгур, и по сценарију Љубице Луковић. Премијера филма била је 17. фебруара 2022. године. Јасминка Петровић свој роман описује као „антиратну причу која покреће разна питања - о идентитету, одрастању, опроштају, прекинутим породичним везама, ратној погибији, односу старих и младих, првом пољупцу, љубави...”

Улазак на програме Калеидоскопа културе је бесплатан, али је за све програме у оквиру недеље књижевности неопходна пријава на сајту www.kaleidoskopkulture.com.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

И. Јапунџа

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести