Новосадско позориште одговора Јовани Томић: Дуг је 224.896 динара

Редитељка Јована Томић је у име ауторског тима представе "Блудни дани Куратог Џонија" 1. јуна 2022. године у оквиру завршне секвенце округлог стола на 67. Стеријином позорју, саопштила да Новосадско позориште (Ујвидеки синхаз) годину дана након премијере има неизмирене дугове према ауторима поменутог пројекта, а из Новосадског позоришта је данас медијима упућен документ који потврђује да укупни дуг према ауторском тиму представе износи 224 896 динара.
Novosadsko pozorište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште Фото: Дневник.рс   

Менаџмент Новосадског позоришта сматра да је потребно да се јавност обавести о тачном износу поменутог дуга и о узроцима настанка истог:

На основу ауторског уговора потписаног са редитељком Јованом Томић, њен хонорар је утврђен на 5.000 евра у нето износу.

На данашњи дан дуг према Јовани Томић износи 86.498 динара.

Хонорар драматурга Димитрија Коканова, утврђен на 2.000 евра, а дуг према њему износи 34.599 динара.

Хонорар аутора музике Луке Мејџора, износио је 1.500 евра а дуг позоришта износи 25.949 динара.

Хонорар кореографа Игора Коруге, износио је 2 хиљаде евра а дуг позоришта тренутно је

34.599 динара.

Сценографкиња Јасмина Холбус, имала је хонорар од 2.500 евра у нето износу, а позориште јој дугује 43.249 динара.

Дакле, како се наводи у саопштењу "Новосадско позориште не пориче чињеницу о овом дуговању, која у целости износи 224.896 динара, што је око 14% од целокупног износа уговорених хонорара"

"Овај дуг настао је услед драстичног прекорачења трошкова материјала и трошкова израде сценографије за представу "Блудни дани Куратог Џонија". То прекорачење десило се упркос вишеструким упозорењима менаџмента Новосадског позоришта.Услед наведеног, договорено је да се хонорари исплате накнадно у ратама - две рате су до сада исплаћене, а трећа представља горе наведене износе" наводи се у саопштењу.

Из Новосадског позоришта поручују да је "застој у исплатама остатка дуга последица је ниског прихода сопствених средстава од продаје улазница за представу Блудни дани Куратог Џонија"

"Поменути пројекат је у кући, од дана премијере до данас, изведен 11 пута, а представу је у просеку по извођењу погледало 36, 37 гледалаца (од тога је у просеку било продато око 24 карте). Овако мали број гледалаца последица је решења сценског простора представе (којим је лимитиран број публике, а такође постоји проблем и са дислоцирањем представе, односно њеним одласком на гостовања), на који је менаџмент такође упозоравао" пише у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести